Na konferenciji za novinare održanoj u utorak, 25. rujna 2012. godine Koalicija Hrvatske socijalno liberalne stranke (HSLS) i Hrvatske seljačke stranke (HSS) u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iznijela je svoj prijedlog za moguće pojeftinjenje cijena vode, odvoza smeća i naplate parkiranja u Zagrebu te najavila organiziranje potpisivanja peticije u Zagrebu za sniženje cijene komunalnih usluga.

Predsjednik Kluba zastupnika HSLS i HSS u Gradskoj skupštini Darinko Kosor, naglasio je da cijene komunalnih usluga ovise isključivo o političkoj volji, a ne o cijeni pojedinih energenata na svjetskom tržištu. Istaknuo je da je prijedlog upućen svim klubovima zastupnika u gradskoj skupštini, gradonačelniku i Zagrebačkom holdingu.

Kosor je rekao da bi cijenu metra prostornog vode, koji je u ožujku ove godine poskupio s 11 na 13,5 kuna, trebalo vratiti na staru cijenu jer, kako tvrdi, građani ne trebaju plaćati gubitke poduzeća Vodovod i Odvodnja, posebice zbog gubitaka vode u vodovodnoj mreži. Kao rješenje za gubitke Kosor predlaže da Vodovod i odvodnja podignu kredit i poprave vodovodnu mrežu te time smanje gubitke u vodovodnoj mreži čime bi se omogućilo i pojeftinjenje cijene vode.

Naplatom odvoza smeća prema njegovoj količini, a ne prema veličini nekretnine, također bi se smanjile cijene odvoza smeća, smatra Kosor.

Sadašnja cijena od 0.88 kuna po četvornom metru nekretnine ide na štetu dvije trećine građana Zagreba koji žive u kućama. Obitelj koja živi u kući od 100 četvornih metara plaćala bi znatno manje za odvoz smeća kada bi se plaćalo po njegovoj količini, rekao je i dodao da bi cijena tada bila manja i za one koji žive u stanovima.

Što se tiče cijena parkiranja, Kosor u ime Koalicije HSLS i HSS predlaže da se u prvoj parkirnoj zoni cijene smanje sa sadašnjih 10 na osam kuna po satu, u drugoj s pet na četiri kune, a u trećoj zoni da ostane cijena od dvije kune, ali bi se ukinulo vremensko ograničenje.

Javne garaže također treba podijeliti u tri zone, rekao je i dodao da cijene parkiranja u javnim garažama moraju biti jeftinije od parkiranja na otvorenim površinama. Cilj javnih garaža je da se vozila s otvorenih prostora presele u zatvorene, rekao je Kosor.

I parkiranje u garažama trebalo bi podijeliti u tri zone, npr. javna garaža na Sveticama trebala sniziti svoje cijene na dvije kune jer je njena popunjenost od deset do 20 posto.

Darinko Kosor je najavio da će od 3. do 6. listopada na sedam mjesta u Zagrebu ogranci HSLS-a i HSS-a organizirati peticiju potpore njihovom prijedlogu.