Konferencija za novinare HSLS-a Grada Splita

Facebooktwitter

Više od 2000 potpisa u Gradu Splitu, rezultat je velike akcije HSLS-a, u kojoj su prikupljani potpisi za oslobađanje prvog zaposlenja svih poreza i doprinosa tijekom prve godine rada, kazala je na konferenciji za novinare predsjednica HSLS-a Grada Splita prof. dr. Ljiljana Vidučić.

Sa zadovoljstvom je ustvrdila da je akcija uspješno provedena i na razini države, a u njoj je prikupljeno više od 75.000 potpisa, a riječ je o prvoj akciji takve vrste gdje su se građani izražavali „za“, a ne „protiv“ nečega. Građani Splita dali su svoj potpis za lakše zapošljavanje mladih bez iskustva, a kroz mjeru oslobađanja od doprinosa za prvo zaposlenje. 

Splitski liberali raspravljali su i o, kako su kazali, pogrešnim odlukama Vlade u obalnom području Hrvatske. „Vlada se opetovano ponaša prema obalnom gospodarstvu i stanovništvu maćehinski, a pomorska orijentacija Hrvatske često na praktičnim primjerima postaje obična floskula“, izjavila je Vidučić.
Ona smatra da Vlada treba hitno ukinuti svoju štetnu odluku kojom se cijene goriva na benzinskim postajama na autocestama i u pomorskim lukama određuju potpuno slobodno, osim plavog dizela namijenjenog seljacima i ribarima. Obrazloženje za ovu nelogičnu odluku je apsurdna izjava da će to povećati konkurentnost na tržištu naftnih derivata. 

Splitski liberali stoga postavljaju pitanje- s kim će se to natjecati INA koja ima monopol na isporuku goriva na otocima, a gdje se pumpe za gorivo gotovo isključivo nalaze samo u lukama? Ova odluka o liberalizaciji cijene goriva imat će dalekosežne negativne posljedice na cijelo obalno gospodarstvo i otočko stanovništvo. To je samo vjetar u leđa sve skupljeg života na otocima te će izazvati njihovu daljnju depopulaciju.

Ovim se dovodi u pitanje rezultate sezone i otočkih obrtnika. Ne treba zaboraviti da turizam čini 20% hrvatskog DBP te da u Hrvatsku preko 80 % turista dolazi cestama. Cijena prijevoza naših gostiju bitno će porasti zbog ove mjere Vlade. HSLS drži da ozbiljne turističke države ne mijenjaju uvjete poslovanja turističkog gospodarstva uoči, već poslije turističke sezone. Turistički znalci pravila igre određuju na jesen, a ne u proljeće. Ovu odluku obalni turistički radnici su u oštro osudili i HSLS ih u potpunosti podržava, kazala je Ljiljana Vidučić. Očito je da država nastoji na štetu turističkog gospodarstva i otočkog pučanstva pokrpati rupe u gospodarski anemičnom i socijalno nepravednom proračunu. 

Stoga HSLS poziva Vladu da hitno poništiti navedenu štetnu odluku, a pridružuje se i zahtjevima za donošenje strategije opstanka domicilnog otočnog stanovništva. Predsjednica Vidučić istaknula je kako pomorci sa strepnjom čekaju sutrašnju odluku Vlade. Po prijedlogu pomoraca nikakvog povećanog troška za državu neće biti kad se uvede beneficirani staž. Prema službenim podacima Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture, oko 70% pomoraca koji su stariji od 55 godina ne mogu dobiti potrebnu zdravstvenu svjedodžbu te ne mogu produljiti pomorsku knjižicu. Posljedica toga je da oni više ne mogu ploviti i zarađivati vlastiti kruh. Tako postaju teret društvu.

Europska unija itekako poznaje i primjenjuje beneficirani staž za pomorce. Trebamo se  ugledati u primjer država s pomorskom tradicijom, koje su socijalno osjetljive kao što su, primjerice, Norveška, Belgija, Francuska, Italija. U slučaju da pomorac oboli od neke bolesti ili bude povrijeđen na radnom mjestu vrijeme liječenja mu ne ulazi u radni staž. Tako se ne ponašaju socijalno osjetljiva društva. Malo im je svakodnevna ugroza života. „Sjetimo se samo napada gusara po svjetskim morima. Pomorci praktički svakodnevno rade u izvanrednim okolnostima. Pored čiste socijale, ne gleda se ni doprinos doznaka pomoraca gospodarstvu i bilanci plaćanja. Ako se uzme 30.000 tisuća pomoraca pomnoženo sa 10.000 kn mjesečno pa tako 12 mjeseci iznosi 3,6 milijardi kuna koje se troše u Hrvatskoj“, rekla je Ljiljana Vidučić.

Dr.sc Ljudevit Pranić, predsjednik Odbora za gospodarstvo HSLS-a Ogranak Split istaknuo je da, umjesto da se nautički sektor s postojećim sustavom trošarina guši u samom početku, ciljanom politikom prema nautičkom turizmu sredstva za državni proračun trebala bi se namiriti kroz poboljšanje turističke ponude u nautičkom turizmu i produljenjem nautičke sezone.

Mr.sc. Ivo Grga, predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i međunarodnu suradnju HSLS-a Ogranak Split,  naglasio je da ukoliko Hrvati doista želi reći da su pomorski narod i da imaju socijalno osjetljivu državu, onda bi hitno trebali svoje pomorce tretirati kao jedan od svojih najjačih izvoznih „proizvoda“ te im omogućiti uplatu benificiranog staža. 

HSLS poziva Vladu RH da odustajanjem od ovih odluka pokaže brigu za socijalna pitanja obalnog stanovništva te jasnu opredijeljenost za smanjivanje regionalnih razlika i jadransku orijentaciju Hrvatske

Povezani sadržaj