Tribina HSLS-a u Rešetari: „Hrvatsko gospodarstvo Titanik ili Feniks ?!“

Facebooktwitter

U subotu 11. lipnja 2011. godine u Rešetarima je održana tribina HSLS-a pod nazivom „Hrvatsko gospodarstvo Titanik ili Feniks ?!“, na kojoj se okupilo više od 100 posjetitelja.

Bila je to prilika da se Josip Budimir, član Odbora za gospodarstvo HSLS-a, Nino Smolčić, član Središnjeg vijeća HSLS-a, Željko Landeka, član Odbora za gospodarstvo i Marija Karlovčan –Subić, predsjednica Ogranka HSLS-a Nova Gradiška, kritički osvrnu na sektor gospodarstva, ukažu na probleme i ponude mjere za njihovo rješavanje, te predstave samostalni izborni program HSLS-a. Zlatko Aga, predsjednik HSLS-a Općine Rešetari i član Središnjeg vijeća HSLS-a, uvodno se osvrnuo na stanje u gospodarstvu što je bio i uvod u opširnu raspravu.

Tijekom rasprave okupljeni su mogli postavljati pitanja na koje su konkretne odgovore davali spomenuti gosti tribine. „Sve ćemo napraviti da gospodarstvo pokaže atribute Feniksa iako trenutna situacija više vuče na prvu atribuciju Titanika s obzirom na teško stanje u kojem se nalazi veliki broj gospodarskih subjekata. Znamo da je tome uzrok velika javna potrošnja, porezno opterećenje gospodarstva i činjenica da imamo nisku razinu konkurentske sposobnosti. To nas je dovelo u ovakvu situaciju da imamo godišnje vanjsko trgovinske deficite, s jedne strane, jer više uvozimo nego što izvozimo, a s druge strane da imamo deficit proračuna u javnoj potrošnji koji, iz godine u godinu, regenerira rastući javni dug. To je preveliki teret koje hrvatsko gospodarstvo ne može nositi. Ako nešto želimo promijeniti moramo radikalno prići rješavanju toga problema. To znači da nije dovoljno samo zamrznuti potrošnju nego se ona mora početi smanjivati“, rečeno je, između ostalog,  na javnoj tribini u Rešetarima.

Povezani sadržaj