Tiskovna konferencija ŽV HSLS-a Primorsko goranske županije

Facebooktwitter
pgz pressRIJEKA, 2. rujna - U petak 02. rujna 2011. godine održana je tiskovna konferencija županijskog vijeća HSLS-a PGŽ na kojoj su prisustovali Predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a PGŽ prof. dr. sc. Čedomir Dundović i poduzetnici, članovi HSLS-a Ljiljana Nekić, Robert Turina i Ante Vrkić.

U svome obraćanju prof. Dundović je istakao da je jedna od osnovnih odrednica programa HSLS-a poticanje razvitka gospodarstva i poduzetništva. Malo i srednje poduzetništvo i obrt treba biti okosnica i generator gospodarskog razvitka Hrvatske. Međutim, umjesto toga, malo i srednje poduzetništvo danas je talac interesa države, državnih tvrtki i moćnih korporacija. Birokratske barijere, korumpiranost službenika, toleriranje dugoročnog neplaćanja, nelikvidnost (oko 40 milijardi kuna) doveli su brojne male i srednje poduzetnike u situaciju da moraju zatvarati svoje tvrtke.

U uvjetima recesije najveći teret podnijeli su mali i srednji poduzetnici te nije čudo da su samo u 2010. godini iskazali gubitak u visini od 6,5 milijardi kuna. Zato HSLS istaknuo je Dundović, predlaže Javni sporazum poduzetnicima koji sadrži deset točaka za spas i poticanje poduzetništva koji će HSLS kao politička stranka dosljedno zastupati. Među ostalim, to je: smanjenje poreznog opterećenja rada i povećanje stimulacije zapošljavanja, ukidanje obveze plaćanja potreza na dobit za iznos reinvestirane dobiti, ukidanje svih parafiskalnih nameta javnih tvrtki i lokalnih vlasti, osiguranje najmanje 2% državnog proračuna za potpore poduzetništvu, osnivnje državnih i lokalnih garancijskih fondova za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, poticaji za podizanje konkurentnosti izvozno orijentiranog poduzetništva, ograničavanje krajnje dopuštenih ugovorenih rokova plaćanja obaveza, produljivanja rokova plaćanja PDV-a sa 30 na 60 dana, iznajmljivanje neiskorištene državne imovine poduzetnicima po povoljnim uvjetima te izmjena Zakona o radu kako bi se postigao veći stupanj fleksibilnosti na tržištu radne snage.

Povezani sadržaj