Bjelovarska bolnica – politički miraz županijskog HSS-a uoči lokalnih izbora

Facebooktwitter

bjelovar tiskovna
Na današnjoj tiskovnoj konferenciji bjelovarsko-bilogorskih liberala, održanoj u bjelovarskom gradskom parku, glavna tema je bila Bjelovarska bolnica kao politički miraz za lokalne izbore, a govorilo se i o stanju hitne medicinske skrbi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Prije godinu i pola dana bili smo na ovom istom mjestu, s kojeg smo uputili javni apel da je Bjelovarskoj bolnici potreban nužan krizni menadžment, rekao je Alen Baščevan, predsjednik ŽO HSLS-a BBŽ, te nastavio da su neki na sve to gledali s podsmjehom. Međutim, prošla je godina i pol dana, nešto se promijenilo dolaskom tadašnje, a sada već bivše ravnateljice, koja je nedavno podnijela ostavku i uskoro će Upravno vijeće raspisati natječaj za novog ravnatelja.

Sigurno se sjećate da je 2009. godine, nakon lokalnih izbora, došlo do podjele fotelja pa su tako HDZ-u pripale Daruvarske toplice, a HSS-u Bjelovarska bolnica i upravo smo zbog toga tu, da se 2013. godine ne ponovi, da Bjelovarska bolnica ili bilo koja druga zdravstvena ustanova ne postane miraz za buduće predstojeće lokalne izbore, rekao je Baščevan.

Nakon izbora 2009. godine zavladala je sajamska raspodjela svega po principu – Kuc, kuc ravnatelju, evo došao sam, poslao me Damir, Gordan, evo baš je na liniji… Ma ne treba, sve ide po planu, kancelarija je spremna, čak se otvorio novi odjel, koji nikada nije postojao… Nije samo jedan tako ušao, već njih nekoliko s večernjom školom pa je stoga zdravstveni sustav opterećen. Zato smo sazvali ovu tiskovnu konferenciju potaknuti svježim događajima i gradskim kuloarima i nagađanjima da će se sve ponoviti. Apeliramo da zdravstvo ne smije biti politički miraz i politička trgovina – završio je Baščevan.

Damir Lujanac, vijećnik Županijske skupštine i potpredsjednik ŽO HSLS-a, govorio je o organizaciji Hitne medicinske pomoći, istaknuvši da je i sam imao loših iskustava s pozivom Hitne medicinske pomoći, naglasivši da takvi pokusi neće moći opstati i hitno moramo tražiti od županijske vlasti da promjeni način organizacije Hitne medicinske pomoći te da uspostavi bolju koordinaciju između centra 112 i Hitne medicinske pomoći. Lujanac apelira da se ta tema što hitnije stavi na dnevni red Županijske skupštine ili da se organizira tematska skupština i da se napokon prestanu raditi pokusi s građanima ove županije.

Stanje u bjelovarskoj bolnici nije zabrinjavajuće, ono je već davno premašilo taj status. Ono je kaotično, doktori odlaze, razina usluga i standard bolnice opadaju.S druge strane usprkos lošoj situaciji, bolnica je i dalje poželjna udavača i dobar miraz za ambicije lokalnog HSS-a, čija je politička snaga na izmaku, nakon gotovo više desetljetne vladavine ovom županijom, a bjelovarskom bolnicom se žele šepuriti pred svojim partnerima iz redova HDZ-a da ih spase i uzmu pod svoje skute. Na taj način stavljaju politički interes ispred interesa zdravlja građana. 

U ovom trenutku na političkoj sceni BBŽ, HDZ i HSS su odlučili zaigrati partiju pokera s građanima u kojoj je u završnoj rundi na tal stavljena bjelovarska bolnica kao ulog političkih hazardera iz redova HSS-a. HSS želi održati svoj kontinuitet na vlasti u kojoj se nalazi već dugo vremena. 
Novi HSLS prezire da se na tako bahat način politika stavlja ispred zdravlja građana Bjelovarsko-bilogorske županije po jednom ružnom mešetarskom principu “Mi vama bolnicu, vi nama župana”

Novi HSLS na lokalne izbore izlazi s jasnim programom razvoja Bjelovarsko-bilogorske županije. Naši građani vape za novim radnim mjestima, a gospodarstvo za novim investicijama. Dosta je bilo politikantstva i političkih igara. Odgovorno tvrdimo da mi nakon slijedećih lokalnih izbora nećemo tržiti foteljama, te ćemo zahtijevati da preduvjet za zapošljavanje bude isključivo stručnost i znanje, a ne članska iskaznica HSS-a ili HDZ-a. Ukoliko se ova praksa nastavi, onda će građani biti primorani po recepte ići u sjedište HSS-a i HDZ-a – rekao je Dario Hrebak – potpredsjednik HSLS-a i potpredsjednik ŽO HSLS-a BBŽ. 

Povezani sadržaj