Novoosnovane Liberalke grada Sinja protiv nasilja !

Facebooktwitter

sinjske liberalke
U Sinju je  20. rujna osnovan ogranak ženske inicijative HSLS-a Liberalke Sinj.

Za predsjednicu je izabrana dr.stom. Branka Filipović-Grčić, potpredsjednice su Mirjana Kotromanović i Lubica Boko-Marić, a tajnica je Tina Šošo.

Osnivačku skupštinu Liberalki Sinja pozdravila je dr.Anita Šimac-Rako, v.d. predsjednice županijskog vijeća HSLS-a i predsjednica HSLS ogranak Sinj.

Čestitke kolegicama uputile su predsjednice Liberalki Splita i Trilja, Snježana Pivac i Diana Grubišić.

Predsjednica Liberalki Splitsko-dalmatinske županije Nada Grubišić-Čabo prilikom čestitanja sinjskim Liberalkama posebno se osvrnula na obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 22. rujna u znak sjećanja na užasan događaj kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene, supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja.

O projektu Liberalki SDŽ u borbi protiv nasilja govorile su Kristina Nuić-Prka i Marina Travnikar, potpredsjednice Liberalki Splitsko-dalmatinske županije koje su temeljito proučile zakonodavstva europskih zemalja i uočile brojne nedostatke u zaštiti od nasilja u Republici Hrvatskoj.

 Naime, u nekim europskim zemljama nasilnici moraju otići iz kuće bez obzira na vlasništvo stana. Žrtva ima pravo na dobivanje pomoći za parnične troškove, ako ima niska ili srednja primanja te ako sudski postupak ima izgleda na uspjeh. I nasilnici se uključuju u program koji će ga naučiti promijeniti ponašanje (proaktivno savjetovanje).

Kako bi se zaštitile žrtve nasilja npr. u Španjolskoj je uvedena obveza nošenja elektronske narukvice nasilnicima kako bi bili na udaljenosti od 500 m od žrtve,uvedeni su i specijalizirane sudove za nasilje nad ženama.

Liberalke SDŽ su izradile više prijedloga kako umanjiti strašan problem s kojim se suočavaju žrtve nasilja u Hrvatskoj, a neke od njih i navode:

– žrtva ostaje (ili se osjeća)  sama i nema adekvatnu pomoć od strane institucija

(Prijedlog  Liberalki: osnovati Interventne centre u svakoj županiji koju bi vodile educirane ženske nevladine organizacije, uz pružanje besplatnih pravnih usluga, uspostavljanje kontakta s institucijama, pomaganje u pronalaženju novog stana, pomoć na ročištima, psihološka pomoć).

– zaštitna mjera udaljenja iz stana (odredba nije dovoljno jasna; da li ista vrijedi u slučaju da je počinitelj i vlasnik stana?) 

(Prijedlog Liberalki: precizirati da li odredba vrijedi i bez obzira na osobu vlasnika nekretnine, kao i davanje ovlasti policiji uzimanja ključeva stana)

– nedovoljna suradnja policije, Centara za socijalnu skrb i nevladinih organizacija

Npr. isto djelo je propisano Zakonom o zaštiti nasilja u obitelji i Kaznenim zakonom kojim je kazna za isto djelo znatno više određena. No, s obzirom da policija većinu takvih slučajeva prijavi Prekršajnom sudu, Kazneni sud ne može djelovati ili u slučaju djelovanja dolazi do kršenja ljudskih prava počinitelja nasilja; odnosno suđenja dva puta za isto djelo.

 (Prijedlog Liberalki: unaprijediti sustav  prisilnog provođenja određenih zaštitnih mjera kao i bolje kontrole te umrežavanje, simultano praćenje slučajeva od strane različitih institucija putem zajedničke web aplikacije)

– zaštitna mjera obveznog liječenja od ovisnosti (u Splitsko-dalmatinskoj županiji ne postoji zatvoreni tip obveznog liječenja od ovisnosti već samo ili Psihijatrijski odjel KBC-a Firule koji je neadekvatan, ili rad Klubova liječenih alkoholičara koji nisu u mogućnosti pratiti da li počinitelj apstinira tijekom 24 sata dnevno; dok smo iz iskaza žrtava saznali da su adekvatne ustanove za liječenje predaleko, s  načinom odlaska počinitelja u takve ustanove nisu upoznati ili je isto ‘jako teško’).

(Prijedlog Liberalki: oformiti ustanovu za adekvatno liječenje od ovisnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji)

 -ne postoji sustav rehabilitacije nasilnika- misli se na one koji nisu ovisnici (psihosocijalni tretman).

Liberalke Hrvatske traže dosljedno provođenje mjere trenutnog udaljavanja nasilnika iz doma, bez obzira na vlasništvo nad nekretninama i pritvaranje u slučaju akutne opasnosti kad udaljavanje nije dovoljno za sigurnost žrtava. Izolirati treba nasilnike, a ne žrtve!

Povezani sadržaj

HSLS opet daruje

HSLS opet daruje

I ove godine ženska inicijativa HSLS-a županije Brodsko-posavske i općine Velika Kopanica proveli su humanitarnu akciju darivanja potrebitih...