Manipulacija dodjeljivanjem i rezanjem socijalnih prava

Facebooktwitter

velimir sricaZAGREB – Predsjednik Gradske organizacije HSLS-a prof.dr.sc. Velimir Srića uputio je u ponedjeljak na konferenciji za medije snažnu kritiku trenutnog funkcioniranja sustava socijalnih prava koja su postala vrlo aktivni alat za manipulaciju u svrhu političkih poena.

Današnji sustav određivanja i raspodjele sredstava koja se ostvaruju kroz socijalna prava je neodrživ i u potpunosti bez dugoročne vizije, a baziran je samo na kratkoročnom „gašenju požara” u trenutku kada se više ne može izbjegavati probleme. Sustav socijalnih prava, subvencija, naknada i potpora mora imati jedinstvenu politiku i ne otvarati prostor za manipulacije već u jednakoj mjeri kako pružati ostvarenje prava tako i dokidati prava pravednom raspodjelom.

Do sada nije postojao sustav vezan za socijalna prava niti pravedna politika, a gradski račun se tretira kao privatni račun pojedinaca. HSLS se dodatno zalaže da se kod određivanja socijalnih prava uvede dohodovni i imovinski cenzus po kojem bi se najpravednije moglo odrediti tko ostvaruje pravo na socijalnu potporu, a tko ne.


„U Hrvatskoj danas svi žele promjene i zagovaraju promjene, međutim promjene podrazumijevaju i ono na što često nismo spremni. Naime svaka promjena će zahvatiti i sve pojedince, a kada se borimo za promjene moramo računati da bolni rezovi podrazumijevaju krv, suze i znoj, međutim dugoročno gledano to je jedini način da Hrvatska izađe iz krize.” rekao je Velimir Srića.

Povezani sadržaj