Središnje vijeće HSLS-a potvrdilo nositelje lista HSLS-a u šest izbornih jedinica

Facebooktwitter

Na sjednici Središnjeg vijeća HSLS-a održanoj 16. travnja 2011. u Zagrebu izabrano je šest nositelja lista u šest izbornih jedinica.

Na sjednici Središnjeg vijeća HSLS-a, održanoj u subotu, 16. travnja 2011. godine u Zagrebu, izabrano je šest nositelja lista u šest izbornih jedinica, a ostali će biti izabrani na idućoj sjednici. Nositelj liste i prvi na listi u 1. izbornoj jedinici je Velimir Srića, u 2. izbornoj jedinici Darinko Kosor, u 3. izbornoj jedinici gradonačelnik Varaždinskih Toplica Dragutin Kranjčec, u 5. izbornoj jedinici predsjednik Gradskog vijeća Vinkovaca Senko Bošnjak, u 6. izbornoj jedinici predsjednik Središnjeg vijeća HSLS-a i gradonačelnik Kutine Davor Žmegač te u 9. izbornoj jedinici Dražen Budiša. Na prijedlog Predsjedništva HSLS-a, Središnje je vijeće potvrdilo ove kandidate, izvijestio je predsjednik stranke Darinko Kosor. 

U svjetlu haških presuda hrvatskim generalima, izrečenima dan ranije, predsjednik Kosor je ponovio kako HSLS nikada neće prihvatiti presudu o udruženom zločinačkom pothvatu te da je presuda Haaškog suda presuda hrvatskoj državi. Stoga HSLS traži od Vlade da učini sve kako bi se presuda u žalbenom postupku osporila. 
Ta je presuda, po njegovim riječima, dokaz da je Haaški sud politički sud te da u međunarodnom pravu postoje različiti kriteriji za „velike“ i „male“ narode.

“Kao sukrivce u tom postupku u zadnjih 11 godina vidimo djelovanje bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, kao i pasivnost u djelovanju svih vlada od 2000. godine do sada”, kazao je Kosor na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Središnjeg vijeća, uz opasku kako se Mesić “svojski trudio izići u susret tužiteljstvu”. 
HSLS je zadovoljan što sve političke stranke i institucije u Hrvatskoj, uključujući predsjednika i premijerku, imaju isti stav o “zločinačkom udruženom pothvatu”. To jedinstvo je važno, jer bez njega nema šanse osporiti dio presude koja je jučer izrečena, kazao je Kosor.

Izrazio je ogorčenje što su, dok je čitava Hrvatska čekala presudu iz Haaga, saborski zastupnici svih stranaka bili ujedinjeni u obrani svojih prava, izglasavši tako da u mirovinu odlaze ranije nego svi ostali građani Republike Hrvatske- sa 60 godina muškarci, a s 55 žene. Tako je stvorena “velika koalicija- HDZ-HSS s jedne te SDP-HNS s druge strane za obranu saborskih privilegija, budući da je Zakon o pravima i dužnostima saborskih zastupnika donesen gotovo jednoglasno, 100 za, jedan suzdržan i jedan protiv. To pokazuje, ustvrdio je Kosor, da su “sve stranke iste – i one koje su na vlasti i one koje sutra žele doći na vlast”.

Povezani sadržaj