“Smanjite kamate, ne puštajte nam balone”

Facebooktwitter

darinko kosor i josip budimir
ZAGREB – „Ponovno podsjećamo, pozivamo i prozivamo Vladu RH i ministricu financija Martinu Dalić da hitno poduzmu sve potrebne promjene oko provedbe Zakona o ovrhama te ublaže posljedice rasta švicarskog franka jer financijska situacija postaje neizdrživa za velik broj hrvatskih građana“; izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na tiskovnoj konferenciji HSLS-a održanoj u srijedu 17. kolovoza.

U Hrvatskoj je danas preko 160 000 blokiranih računa građana, 2 500 nekretnina i pokretnina na dražbama te u zadnjih nekoliko mjeseci sve više građana nije u mogućnosti podmirivati rate kredita u švicarskim francima.

Priča o „balonu“ je podmetnuta priča za javnu raspravu koja ne rješava problem, već ga samo odgađa za vrijeme nakon izbora.

HSLS predlaže i podržava da se hitno smanje kamate na sve kredite s valutnom klauzulom, a za kredite u CHF da se kamate smanje za 2-3%.

Banke su, naime, nabavljale sredstva većim dijelom u eurima, a izdavale kredite u CHF te su više nego dovoljno zaradile na tečajnim razlikama i mogu bitno smanjiti kamate.

Isto tako, banke svim građanima koji žele prijevremeno zatvoriti/otplatiti kredit trebaju to omogućiti bez naknade.

„Ako banke budu previše otezale oko konkretnih dogovora za hitno pronalaženje rješenja, same režu granu na kojoj sjede jer puno veći problem od „Švicaraca“ je ukupni rast nenaplativih kredita uvjetovan lošim stanjem u gospodarstvu i smanjenim mogućnostima građana i tvrtki da podmiruju svoje obveze.

„Nerješavanjem problema oko CHF stvara se atmosfera nesigurnosti i nepovjerenja u financijski sustav, a takva atmosfera može imati negativne lančane posljedice za cijeli sustav“ izjavio je Josip Budimir, glavni ekonomski strateg Hrvatske socijalno-liberalne stranke.

„Nije upitno da se svaki dug mora podmiriti, ali pod strogo propisanim uvjetima uzimajući u obzir postojeće zakone i ustavna prava građana Hrvatske. Ovakav način provedbe zakona pogoduje velikim korporacijama i financijskim kućama a pri tome se grubo krše zakoni i prava građana“ zaključio je na kraju tiskovne konferencije predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Povezani sadržaj