Klaster cestovnih prijevoznika dao potporu HSLS-u

Facebooktwitter

Kosor i prijevoznici
ZAGREB – Klaster cestovnih prijevoznika Hrvatske u utorak, 20. rujna 2011. izrazio je javnu potporu HSLS-ovom Javnom sporazumu sa malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, kojega je stranka nedavno predstavila javnosti.

Istaknuli su to na konferenciji za novinare, simbolično održanoj ispred zgrade Robnih terminala Žitnjak u Zagrebu, Branko Petrinec, vlasnik „Petrinec transporta“ i predsjednik Skupštine Klastera cestovnih prijevoznika, Antun Kolak, vlasnik „Koll transa“-klaster menadžer cestovnih prijevoznika, Marko Šimunić, suvlasnik „Šimunić prometa“ te Dragutin Kranjčec, predsjednik Skupštine Udruge cestovnih prijevoznika i vlasnik tvrtke „TTI doo“.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor upozorio je s kakvim se sve problemima susreću cestovni prijevoznici podsjetivši kako su upravo malo i srednje poduzetništvo „okosnica“ hrvatskog gospodarstva bez kojega nema oporavka. Također je podsjetio i kako upravo mali i srednji poduzetnici samo u prošloj godini imaju više od 6,5 milijardi kuna gubitaka, dodajući da će se urušavanjem tog dijela društva urušiti i cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Naglasio je njihovu važnost upravo zbog toga što jedino mali i srednji poduzetnici i obrtnici imaju sposobnost otvaranja novih radnih mjesta, ali katastrofalnom državnom gospodarskom politikom dovedeni su na rub egzistencije i preživljavanja. Stoga je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da je upravo Klaster cestovnih prijevoznika prepoznao kvalitetu Javnog sporazuma kojega je HSLS ponudio malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima, budući su u njemu u deset točaka točno detektirani problemi gospodarstva, ali su ponuđena i konkretna rješenja.  Kosor je također upozorio i kako ova 2011. godina nipošto nije godina izlaska iz krize, kako to tvrdi Vlada RH, podsjetivši da smo suočeni sa rekordnom nelikvidnošću, daleko većom negoli je bila 2010. godine.

„Svi problemi koje imaju cestovni prijevoznici, gotovo su identični onima s kojima se bore mali i srednji poduzetnici, a koji čine 85 posto gospodarstva u europskim državama“, istaknuo je Antun Kolak. Naglasio je kako su u Klasteru cestovnih prijevoznika prepoznali deset točaka Javnog sporazuma kojega je HSLS ponudio, obzirom da on doista nudi i kvalitetna rješenja za gospodarski oporavak.

Predstavnici cestovnih prijevoznika istaknuli su kako im je gotovo nemoguće boriti se s nelikvidnošću i kako ne žele pristati da se njihova potraživanja naplaćuju kompenzacijama u brašnu ili nekim drugim prehrambenim artiklima. Tako je Marko Šimunić naveo primjer kako njegova tvrtka posluje većim dijelom sa istočnim tržištima, na kojima uopće ne postoji sustav plaćanja kompenzacijom, kao u Hrvatskoj, već posluju isključivo gotovinom.

{youtube}1wQ9k2hj7ds{/youtube}

Povezani sadržaj