HSLS-ovo priopćenje povodom Međunarodnog dana nasilja nad ženama

Facebooktwitter

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama obilježava se odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine u znak sjećanja na sestre Mirabal ubijene 25. studenog 1960. godine u Dominikanskoj republici po nalogu diktatora Rafaela Trujilla.

Diljem svijeta aktivistice protiv nasilja u obitelji obilježavaju ovaj dan od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Kako većina nasilja ostaje neregistrirana, stvarna statistika je sasvim sigurno i veća.

Liberalke HSLS-a zadnjih nekoliko godina sustavno upozoravaju na problematiku nasilja nad ženama u Hrvatskoj koju smo u medijima promovirali u radnom nazivu „Nasilnike a ne žrtve u sigurne kuće“ ukazujući na problematiku kako su u mnogim slučajevima fizičkog nasilja nad ženama upravo žene s djecom prisiljene odlaziti u sigurne kuće i napuštati svoje dotadašnje okruženje te smo ukazivali na pozitivne primjere iz zakonodavstava zemalja u okruženju, u prvom redu Austrije.

Ove godine upozoravamo na još jedan oblik nasilja nad ženama a to je ekonomsko nasilje. Potaknuti smo najavama o mogućim promjenama Zakona o radu koji bi poslodavcima omogućio davanje otkaza i trudnicama. Podsjećamo i javnost i ministre Mrsića i Opačić na smjernice za zaštitu trudnica  Međunarodne agencije rada za nevladine udruge, poslodavce, vlade i radnice izdano kroz njihove tri konvencije o zaštiti materinstva.

Apeliramo da se takva mogućnost ne dozvoli u hrvatskom zakonodavstvu jer bi dovela do diskriminacije trudnica ali i svih žena reproduktivne dobi koje bi time bile u nepovoljnijem položaju kod zapošljavanja i u jednom obliku ozakonila ekonomsko nasilje nad ženama.

Za HSLS

Dorica Nikolić,
politička tajnica HSLS-a

Povezani sadržaj