HSLS obilježio 20. godišnjicu smrti Velimira Terzića

Facebooktwitter

tribina terzic1Omiška stina – jednako aktualan i danas kao i prije 25 godina

Na sinošnjoj javnoj tribini “Tako je govorio Vele” splitski HSLS-ovci prisjetili su se svog osnivača i doajena liberalne misli u Dalmaciji, prerano preminulog Velimira Terzića. Na tribini su govorili Božo Kovačević, bivši saborski zastupnik HSLS-a, Petar Krolo, bivši predsjednik Gradskog vijeća, Zdeslav Benzon, gradski vijećnik HSLS-a, potpredsjednica splitskog ogranka stranke Marija Štambuk Šunjić te predsjednik HSLS-a Darinko Kosor dok je neke Terzićeve govore čitao glumac Trpimir Jurkić.

Nakon pozdravnog govora predsjednika splitskog HSLS-a Tonćija Blaževića okupljenima se obratio Petar Krolo prisjetivši se svojih stranačkih druženja s Velom Terzićem, te istaknuo za njega osobito značajnu stvar: – “Svoju ljudsku i političku veličinu Vele je dokazao puno puta, a najviše time što vlastitu žrtvu za Hrvatsku nije gradio kao politički kapital. Smatrao je to obvezom, kao čovjeka i demokrata. Zapravo, svojim je djelovanjem spojio ono što nam se danas čini nespojivim – politiku i poštenje.”

Za Božu Kovačevića koji je nekoliko godina dijelio saborske klupe sa pokojnim Velom on je nesumnjivo najveća politička veličina Dalmacije, čovjek koji je imao prirodni autoritet: – “Njegova se uloga u vrijeme stvaranja hrvatske države očitovala i time što je bio brana vandalizmu koji se u neregularnim društvenim okolnostima po prirodi stvari javljaju. Pamtim Terzića kao čovjeka koji je u to važno doba za Hrvatsku, kao saborski zastupnik i žrtva bivšeg režima ni trenutka nije pomišljao na revanšizam, iako je u saborskim klupama bilo i onih koji su mu osobnu štetu nanijeli, koji su ga maltretirali jer bio opozicijski nastrojen prema komunističkom režimu.”

Gradski vijećnik HSLS-a Zdeslav Benzon, u Velino doba mladi liberal i stranački aktivist, kaže da je pomalo ironično da u vrijeme kada se sjećamo Vele Terzića Vlada RH donosi odluku o 200 kuna pomoći za umirovljenike. – “Takvu je politiku i lažnu brigu i odnos prema umirovljenicima Terzić i tada, prije 25 godina kritizirao. Njegove tadašnje poruke još su aktualne. Govori to puno o Veli, ali puno više i o hrvatskoj aktualnoj politici.”

Kao i Benzon, današnja potpredsjednica splitskih liberala Marija Štambuk Šunjić u Velino je doba bila mlada članica, upisala se u stranku s 16 godina: – “Vele je aktualan i danas, njegove poruke i politički opus mnogima koji ga pamte i od koga su učili je trajna inspiracija. Pamtimo ga i pamtit ćemo i dalje” – kaže Štambuk Šunjić.

Na kraju obratio se i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor: “Puno je izjava i misli Velimira Terzića gotovo proročansko. Prije 25 godina zagovaro je dijalog, a kojeg ni danas nema. Vele je naš i vaš Dalmatinac iz Omiša, tako da mogu reći da je on za nas bio omiška stina HSLS-a i Dalmacije” – zaključio je Kosor.

Velimir Terzić je po zanimanju bio profesor hrvatskog i ruskog jezika, kao državni neprijatelj osuđen je 1954.godine na četiri godine zatvora. Početkom devedesetih angažirao se u HSLS-u kao jedan od osnivača ogranka u Splitu. Dvije godine obnašao je dužnost potpredsjednika HSLS-a.

Dodajmo kako su u mnogobrojnoj publici viđeni nekadašnji gradonačelnik Splita Ivica Škarić, gradski vijećnici HDZ-a Vjeko Ivanišević i Tomislav Gojo, nezavisna gradska vijećnica Daša Dragnić, uvažena psihologinja Mirjana Nazor i mnogi drugi.

tribina terzic2

Povezani sadržaj