Hrvatski politički centar ukazao na važnost regionalizacije zemlje radi ravnomjernijeg razvoja unutar EU

Facebooktwitter

Hrvatski politički centar održao je 13. ožujka 2014. prvu od tri otvorene tribine, koje će se nastaviti i sljedeća dva četvrtka, na kojima su HSLS Nacionalni forum zajedno ponudili rješenja za ključna pitanja vezana uz položaj Hrvatske unutar EU i njezinu budućnost. Današnjom otvorenom tribinom „Hrvatska snažnih regija i EU fondovi“ ukazali su na važnost organizacije i spremnost državnih tijela radi uspješnog privlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se osigurao ravnomjerni razvoj svih dijelova zemlje.

Članovima HSLS-a i Nacionalnog foruma , te zainteresiranim građanima, stručnjacima i predstavnicima drugih grupacija i udruga, govorili su predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrići europologinja Renata Šeperić Petak.

Članica predsjedništva HSLS-a i stručnjakinja za europska pitanja i EU fondove Renata Šeperić Petak u svojem je izlaganju ponudila stajališta i odgovore na aktualna pitanja položaja Hrvatske unutar Europske unije, posebice u svjetlu dosadašnjih iskustava u povlačenju sredstava iz fondova. Poseban naglasak stavljen je na što skoriju potrebu prilagodbe regionalnog preustroja Hrvatske kako bismo bili što bliži europskim standardima i osigurali brži i ravnomjerniji razvoj svih krajeva zemlje. Ozbiljan problem u budućnosti bit će i nedostatak dugoročnijih planova.

 „Temelj za uspješniju budućnost bit će i stvaranje sedmogodišnjih planova razvoja zemlje, što mi sada nažalost nemamo „ – istaknula je Renata Šeperić Petak i dodala; „ Isto tako moramo njegovati duh partnerstva koji je u svim projektima najbolji oblik i jamac uspjeha u budućnosti, a ne manje važno pitanje bit će i sustavno nadziranje korištenja financijskih sredstava, te procjena učinaka za projekata koji bi trebali osiguravati ravnomjerniji regionalni razvoj Hrvatske“.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić je rekao; „Putem ovih tribina Nacionalni forum i HSLS žele što bolje upoznati građane Hrvatske s brojnim mogućnostima i prilikama koje Europska unija nudi. Ono što posebno želim naglasiti jest da je Hrvatskoj potreban drugačiji teritorijalni ustroj, s puno manjim brojem gradova i općina, bez sadašnjih županija, ali s pet povijesno utemeljenih regija koje bi u budućnosti imali veći stupanj samostalnosti, ali i odgovornosti za kvalitetan život građana. Bez takvog brzog preustroja Hrvatska neće imati razvojne budućnosti“.

„Struka mora biti ispred politike, a ovim tribinama želimo javnosti pokazati kako se time vodi i hrvatski politički centar, partnerstvo NF i HSLS-a. Kada bismo to primijenili u društvu tada bismo i lakše izlazili iz krize. Kao politički odgovorni partneri i ljudi koji imaju viziju budućnosti zemlje, pozivamo sve stranke na politički konsenzus oko regionalizacije Hrvatske s ciljem ravnomjernog razvoja budućih regija.“; izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Sljedeća otvorena tribina HSLS-a Nacionalnog foruma o europskim temama bit će u četvrtak, 20. ožujka 2014. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u 10,30 sati.

Povezani sadržaj