D. Kosor: HSLS i HSS bit će protiv poskupljenja grijanja u Zagrebu

Facebooktwitter

Predsjednik Kluba HSLS-HSS-a u Skupštini Grada Zagreba Darinko Kosor najavio je danas da neće podržati poskupljenje grijanja u Zagrebu, te pozvao i druge klubove u Skupštini da, ujedinjeni radi interesa građana, odbiju prijedlog poskupljenja HEP-Toplinarstva.

“Mi sigurno nećemo podržati ovo poskupljenje”, istaknuo je na konferenciji za novinare Darinko Kosor u ime najvećeg oporbenog kluba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Uputio je i poziv vladajućem Klubu SDP-a da im se pridruži i ne podrži prijedlog poskupljenja o kojemu će se, pretpostavlja Kosor, odlučivati na skupštinskoj sjednici za dva tjedna.

“Ne možete ljudima 15-ak dana prije početka sezone grijanja najaviti da će im cijene biti veće 200 ili 500 kuna”, ocijenio je Kosor, nakon što je HEP lokalnim vlastima u Zagrebu, Velikoj Gorici, Sisku, Zaprešiću, Samoboru i Osijeku uputio zahtjev za poskupljenjem grijanja za gotovo 37 posto.

Predsjednik Kluba HSLS-HSS-a u zagrebačkoj skupštini uvjeren je da ni u jednom gradu, gdje se najavljuje poskupljenje, taj prijedlog neće biti prihvaćen.

Kosor je prozvao i prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića te direktora HEP-Toplinarstva Roberta Krkleca, koje smatra odgovornima što se na građane ponovno prebacuju visoki troškovi poslovanja državnih tvrtki.

Čačića, zaduženog u vladi za energetiku, podsjetio je na obećanje da, nakon 20-postotnog poskupljenja struje i plina, “do kraja mandata ove vlade neće biti daljnjih poskupljenja režija”.

Od Krkleca pak koji je, kaže, unaprijed uznemirio javnost, prije konačnog rješenja HERA-e i mišljenja vijeća gradova i skupštine, Kosor traži da podnese ostavku ili da ga vlada smijeni. Prozvao ga je i što nije ništa učinio na restrukturiranju HEP Toplinarstva i omogućio uštede, nakon kojih, ističe, više ne bi bilo ni potrebe za poskupljenjem.

“Postavljam pitanja gospodinu Krklecu, koliko su automobila prodali, koliko su smanjili vanjske troškove, koliko je ljudi dobilo otkaz ili predloženo za prijevremenu mirovinu”, rekao je Kosor, tvrdeći da po tom pitanju u HEP-Toplinarstvu nije ništa poduzeto.

Iako je HEP Toplinarstvo prošlu godinu završilo s minusom, Kosor je podsjetio i da je HEP kao grupacija imao dobit. Riječ je, kaže, o istoj tvrtki pa se “ti minusi i plusevi prebijaju unutar istog društva”. Umjesto toga, kaže, svi su gubici i troškovi prebačeni na leđa građana, najuredinijih platiša koji redovito podmiruju svoje račune.

Izvor:Hina

Povezani sadržaj