Velimir Srica


VELIMIR SRIĆA

Predsjedništvo HSLS-a
– član

Velimir Srića je rođen u Zagrebu, diplomirao na Ekonomskom, magistrirao na Elektro-tehničkom fakultetu, s Fulbrightovom stipendijom završio MBA na Columbia University u New Yorku, a doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu iz menadžerske informatike.

Znanstveni je savjetnik i redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, gostujući profesor na UCLA (University of California at Los Angeles), a predavao je u Kini, Budimpešti, Mariboru, Grazu, Sarajevu. Ekspert je Svjetske banke za upravljanje promjenama.

Bio je direktor Zavoda za informatičku djelatnost Hrvatske i član Hrvatske vlade (1986-1990) zadužen za znanost, tehnologiju i informatiku.

Jedan je od osnivača Hrvatskog europskog pokreta, član Rimskog kluba i počasni član Hrvatskog helsinškog odbora. Vodio je Radnu skupinu Predsjednika Mesića za strategiju informatizacije. Bio je nestranački predsjednik Skupštine grada Zagreba, a sad je gradski vijećnik. Konzultant je iz menedžmenta i informatike širom regije, dobitnik Eisenhower Fellowship vlade SAD, nagrade Mijo Mirković i nagrade Josip Juraj Strossmayer za znanost.Objavio je, samostalno, ili u koautorstvu, pedeset knjiga, 300 znanstvenih i stručnih radova, dvjestotinjak kolumni u časopisima, zbirku političkih eseja “Od krize do vizije”, roman „Privatne istrage” i zbirku poezije “Razne igre”.

Član je HSLS-a od 2010, predsjednik GV HSLS-a Zagreba, član Odbora za znanost i predsjednik zajedničkog kluba gradskih vijećnika HSLS-a i Nezavisne liste.