Predsjednik HSLS Darinko Kosor ocijenio je danas da je njegova stranka nakon prvog kruga lokalnih izbora ostvarila veliki povratak u krug prvih pet do šest političkih stranaka u Hrvatskoj.

‘Da se malo našalim – ne borimo se za treće mjesto s HNS-om i HSS-om, neka se oni oko toga prepucavaju, ali mi imamo odlične rezultate, vratili smo se u krug prvih hrvatskih političkih stranaka na nacionalnoj razini’, rekao je na konferenciji za novinare Kosor koji očekuje dobar rezultat i na parlamentarnim izborima.

‘Od 21 županije zajedno sa Gradom Zagrebom HSLS je parlamentaran u 19 županija. Posebno je značajan rezultat u Gradu Zagrebu gdje smo s našom listom ostvarili nešto manje od 12 posto, oko 33.000 glasova Zagrepčana smo dobili, a naš kandidat (HSLS-HSS-Zelena lista-Demokratske stranka umirovljenika) Vladimir Ferdelji je dobio 52.000 glasova za gradonačelnika i bio na uvjerljivom 3. mjesto’, rekao je Kosor ocijenivši kako je to za HSLS veliki rezultat i veliki povratak.

‘U Skupštini Grada Zagreba imamo pet naših predstavnika – četiri člana HSLS-a i Vladimir Ferdelji koji je bio naš predstavnik i naš kandidat kao nezavisni isto tako ostaje kao zastupnik u Skupštini. Zajedno s partnerima iz HSS-a imamo sedam zastupnika’, istaknuo je Kosor i najavio da će imati bitnu ulogu u radu Skupštine.

Napomenuo je i da su prošli u 55 gradova, što je skoro u pola svih gradova Hrvatske te u 85 općina, ocijenivši to isto tako značajnim rezultatom za HSLS.

Na pitanje novinara hoće li u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba pozvati svoje birače za koga da glasuju, Kosor je rekao da neće.

‘Gospodin Ferdelji i ja smo se dogovorili da nećemo nikoga pozivati jer naši birači su ljudi koji misle svojom glavom i znaju koga će podržati u drugom krugu, poručio je Kosor.

Kazao je da neće koalirati s Milanom Bandićem. “Mi smo potpuno opušteni u gradu Zagrebu. Milan Bandić i HDZ imaju apsolutnu većinu i mi im čestitamo i želimo da formiraju tu zajedničku većinu’, istaknuo je Kosor. Dodao je da HSLS i HSS imaju svojih sedam zastupnika i ‘ako treba bit ćemo najjača oporba u gradu Zagrebu’.

‘Ako dođe do raspuštanja gradske organizacije SDP-a, a to je 90 posto moguće, neće ni biti oporbe osim nas. Ako će trebati prava oporba u gradu Zagrebu, mi ćemo časno preuzeti tu ulogu. Mislim da se SDP od ovih izbora neće oporaviti u idućih dvije do četiri godine’, ustvrdio je.Istaknuo da je dvije trećine članova i birača HDZ-a na izborima dalo podršku Bandiću ocijenivši kako to nije slučajno i govori “da su imali predizborne dogovore, a ako su imali predizborne dogovore, ne znam zašto ne bi imali i postizborne”. Kosor je rekao da Bandić računa i na tri zastupnika HSU-a s liste SDP-a te da je to ukupno 30 gradskih zastupnika.

Izvor: dnevnik.hr
Autor: Hina