Povijest HSLS-a

Facebooktwitter

Povijest i program

 

HSLS je osnovan 20. svibnja 1989. godine pod imenom Hrvatski socijalno liberalni savez. Bila je to prva demokratska stranka osnovana u Hrvatskoj za vrijeme komunističkog režima. Prvi predsjednik Stranke bio je Slavko Goldstein. Dražen Budiša izabran je za predsjednika 1990. godine. Od veljače 1996. do 7. sabora HSLS-a u studenom 1997. godine predsjednik HSLS-a je Vlado Gotovac, a tada je za predsjednika Stranke izabran ponovno Dražen Budiša.

Od srpnja 2001. do 10. sabora (2. veljače 2002.) vršitelj dužnosti predsjednika HSLS-a bio je Jozo Radoš, a na saboru je za predsjednika ponovno izabran Dražen Budiša. Od prosinca 2003. vršitelj dužnosti predsjednika HSLS-a je dr. sc. Ivan Čehok koji je na 11. saboru HSLS-a održanom 17. siječnja 2004. izabran za predsjednika HSLS-a.

U veljači 2006. održan je Sabor ujedinjenja na kojem su se ujedinile Hrvatska socijalno-liberalna i Liberalna stranka. Za predsjednicu je izabrana Đurđa Adlešič.

U studenom 2009. godine održan je 15. sabor HSLS-a na kojem je za predsjednika izabran Darinko Kosor.

Na prvim demokratskim izborima u Hrvatskoj, u travnju 1990. godine, HSLS je bio u Koaliciji narodnog sporazuma. Izbori 1992. i 1993. godine ojačali su pozicije HSLS-a kao najjače opozicijske stranke. Na izborima 3. siječnja 2000. HSLS je u koaliciji sa SDP-om pobijedio na izborima i zajedno s još 4 stranke (HSS, HNS, LS i IDS) formirao Vladu u kojoj je imao 5 ministara i zamjenika premijera te nekoliko zamjenika i pomoćnika ministara. U srpnju 2002. Veliko vijeće HSLS konstatira da je navedena Koalicija prestala postojati i HSLS ponovno postaje oporbena stranka. Na izbore 23. studenog 2003. HSLS-a je izašao u Koaliciji s DC-om te nakon izbora sudjeluje u formiranju izvršne vlasti. Na izborima održanim 2007. godine HSLS izlazi u koaliciji s HSS-om te je nakon formiranja Vlade dio vladajuće koalcije.

Godine 1992. HSLS je postao članom Liberalne internacionale (Liberal International) – prvi puta jedna politička stranka iz Hrvatske postaje članicom neke međunarodne organizacije.
Godine 1993. HSLS, kao prva stranka iz Hrvatske, postaje pridruženom članicom ELDR (European Liberal, Democrat and Reform Party), a Mladi hrvatski liberali (MHL) postaju pridruženi član IFLRY (International Federation of Liberal Radical Youth) i LYMEC-a (European Liberal Youth).
HSLS je danas punopravni član Liberalne internacionale i ELDR-a, a MHL punopravni član LYMEC-a.

Godine 1996. održan je 6. sabor HSLS-a i tom prigodom je donesena odluka o ustanovljenju Godišnje nagrade HSLS-a za doprinos razvoju demokracije i socijalne pravde u Republici Hrvatskoj – «Velimir Terzić».

*******

HSLS je politička stranka centra kojoj je ishodište čovjek kao pojedinac te smatra da je slobodna samo ona zajednica u kojoj je slobodan i socijalno siguran svaki pojedinac kao najveća vrijednost.

Zauzima se za: hrvatsku državu kao republiku liberalne demokracije u kojoj svi njezini državljani imaju ista prava, socijalnu koheziju koja se može uspostaviti samo ravnotežom interesa poduzetničkog sloja i kapitala s jedne i radno ovisnog pučanstva s druge strane, liberalne koncepcije koje su u parlamentarnim demokracijama dio većine stranačkih programa. Opća liberalna načela na kojima se utemeljuje i za koje se zauzima HSLS su sljedeća: svi ljudi imaju jednaka i neotuđiva prava (fizičku i duhovnu nepovredivost, slobodu govora i javnog istupanja i udruživanja te pravo na očuvani okoliš), pravo na ograničenje arbitrarnosti vlasti (pravo građanina da se s njim postupa u skladu sa zakonom), pravo na osnovnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, školovanje, biranje zanimanja, ekonomske slobode – slobode poduzetništva, pravo i mogućnost razvoja svih posebnosti (osobnih, kolektivnih, regionalnih, kulturnih i drugih), demilitarizacija i razoružanje, tolerancija i kultura političkog dijaloga, država višestranačke parlamentarne demokracije uz strogu podjelu vlasti i neovisnost sudstva, institucionalna zaštita manjinskog ili pojedinačnog mišljenja te autonomija gospodarskog i duhovnog života pojedinca.

Povezani sadržaj

ALDE

ALDE

As part of the campaign for the 2019 elections to the European Parliament, the member parties of ALDE in collaboration with member parties and...

Posted