[vc_row][vc_column][trx_dropcaps style=”1″ class=”paragraf”]A

kademska zajednica pozdravila je dugo iščekivanu Strategiju pametne specijalizacije RH za razdoblje od 2016. do 2020. (S3), koju je Vlada usvojila na sjednici 30. ožujka 2016., no stižu i upozorenja. Riječ je o preduvjetu za povlačenje sredstava iz europskih fondova, a ministarstva znanosti, poduzetništva i obrta te gospodarstva imaju mogućnost povući gotovo milijardu eura iz EU.

šimpragaPretpostavka uspješnosti je čvrsto povezivanje istraživačkih timova sveučilišta s malim i srednje velikim inovativnim tvrtkama, a natječaji se očekuju do kraja travnja. No, iako se mogućnosti sad otvaraju, mi nemamo administrativnih kapaciteta za provedbu, pa ako želimo biti uspješni u povlačenju sredstava Vlada mora riješiti problem podkapacitiranosti Ureda za transfer tehnologija na svim Sveučilištima u Hrvatskoj.

M. Šimpraga upozorava da akademska zajednica neće moći pomoći u privlačenju sredstava te da prijeti rizik da sredstva u većoj mjeri ostanu neiskorištena ako Vlada ne riješi problem, bilo nacionalnim sredstvima bilo zajmom Svjetske banke, koja upoznata s problemom preporučuje hitno rješenje. Uredi za transfer tehnologije ključna su poveznica između gospodarstva i istraživačkih timova na Sveučilištima, no nisu dovoljno razvijeni. Problem je i što je posljednjih nekolikogodina devastirana infrastruktura za inovacije i transfer tehnologije u vrijednosti oko 70 milijuna kuna: fond za tehnologijske projekte; Hrvatski institut za tehnologiju i agencija BICRO. Kompenzacija bi bila vraćanje barem 50 milujuna kuna za tehnologijske projekte te za zapošljavnje stručnjaka u uredima za transfer tehnologije na svim sveučilištima.[/trx_dropcaps][/vc_column][/vc_row]