KAKO UPOSLITI BRODOGRADILIŠTE SPECIJALNIH OBJEKATA U SPLITU

Facebooktwitter


Prof.dr. Ljiljana Vidučić – Predsjednica HSLS-a Ogranak Split, Tonći Blažević, dipl. ing – Potpredsjednik Odbora za gospodarstvo HSLS Ogranak Split i Nenad Čatipović, dipl. iur. –  Predsjednik Odbora za mjesnu samoupravu HSLS Ogranak Split,  održali su dana 19. kolovoza 2011. godine u Splitu  tiskovnu konferenciju na temu..

 

KAKO UPOSLITI BRODOGRADILIŠTE SPECIJALNIH OBJEKATA U SPLITU

 

Poznato je da je „Brodogradilište specijalnih objekata“ u Splitu već 14 mjeseci bez posla. HSLS predlaže hitno ugovaranje gradnju šest do osam trajekata za nacionalnog linijskog brodara „Jadroliniju“ d.d. Oni bi trebali ploviti na budućim lokacijama Pelješkog i Čiovskog mosta te prema otoku Lastovu, uz obrazloženje koje slijedi u nastavku.

1. LINIJA KOMARNA-PELJEŠAC (2-3 TRAJEKTA):

HSLS ukazuje na gužve i gubitak vremena na graničnim prijelazima prema jugu Dalmacije. Roba i putnici koji se voze preko dvostruke granice kod Neuma već od 1. kolovoza ovog ljeta se kontroliraju u skladu s Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe za provedbu Carinskog zakona. Tako se stvaraju kilometarske kolone od Bistrine do središta Neuma. Primjena schengenskih propisa zapravo će pogoršati uvjete života stanovništvu krajnjeg juga Hrvatske. Tako do momenta gotovosti gradnje i puštanja u promet Pelješkog mosta treba: do iduće turističke sezone završiti pristupne ceste i privremena trajektna pristaništa na lokaciji budućeg mosta, te hitno ugovoriti gradnju u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu dva do tri trajekta, koji bi trebali biti isporučeni Jadroliniji do slijedećeg ljeta.

2. LINIJA KOPNO-ČIOVO (2-3 TRAJEKTA):

Prometne gužve s otoka Čiova prema kopnu i obratno nastaju tijekom turističke sezone, kao i vikendima u ostalom dijelu godine. Do momenta izgradnje i puštanja u promet novog „Čiovskog mosta“, prometni problem treba riješiti prema mišljenju HSLS-a frekventnim trajektnim prometom na lokaciji budućeg „Čiovskog mosta“ bar dva trajekta, koji bi trebali biti isporučeni Jadroliniji do slijedećeg ljeta.

3. LINIJA ZA LASTOVO (2 TRAJEKTA):

Agencija za obalni i linijski promet najavljuje kako se traže dva trajekta za Lastovo.

HSLS upozorava da se ne smije čekati proljeće iduće godine kako bi se ugovorili spomenuti trajekti. Treba svakako spriječiti situaciju da nema dovoljno vremena za izgradnju i isporuku novih trajekata do idućeg ljeta. Ne smije se dozvoliti već viđena situacija, kako se zbog kratkog roka eto moralo naručiti polovne trajekte iz inozemstva, dok bi se tiho ulagao državni novac u potrebne rekonstrukcije uvezenih trajekata. 

Povezani sadržaj