split-panoramaNeka Split bude prvi grad koji je nakon dugo vremena snizio cijenu prijevoza za građane!

Mladi HSLS Split na čelu s Hrvojem Bašićem su prije više od 3 godine pokrenuli inicijativu za svakodnevne ljetne noćne linije, u sklopu koje su u svega 5 dana skupili preko 2000 potpisa građana Splita!

Tada su potpisnici peticije bili i sama gospoda dogradonačelnici, Aida Batarelo i Goran Kovačević. Svakako nam je drago da su neki od naših prijedloga prihvaćeni, poput ljetnih pokaza za mlade, socijalno pravednijih cijena umirovljeničkih pokaza, ali i noćnih linija za Omiš i Trogir. No glavni zahtjev o svakodnevnim ljetnim noćnim autobusima, koji prvenstveno doprinosi kvaliteti života mladih u Splitu ali i kvalitetnijoj turističkoj ponudi, još uvijek je samo san.

Na početku nove godine, kada se grad Split sprema da obrani titulu apsolutnog pobjednika prošle turističke sezone, HSLS želi Split dignuti za još jednu skalu gore – barem što se tiče javnog gradskog prijevoza. Naši prijedlozi su:

– da se uvedu dnevne i višednevne karte (ponajviše zbog sve većeg broja turista).

– da se konačno uvedu svakodnevne ljetne noćne linije u Splitu.

– da se vremensko trajanje karte sa 45 minuta poveća na 60 minuta.

– da u predloženom vremenskom okviru karta vrijedi u više smjerova (a ne samo u jednom).

– da se cijena karte snizi za 2 kune u svim zonama.

Zadnji rast cijene karata bio je na datum 15.4.2012. godine, opravdan povećanjem cijene goriva. Na taj dan litra dizela je iznosila 10,19 kn, dok je danas oko 7,60 kn s tendencijom održavanja ili pada cijene, kako govore sva predviđanja za 2016. godinu.

Neka Split bude prvi grad koji je nakon dugo vremena snizio cijenu prijevoza za građane! Uvjeti za to postoje. Time bi sigurno privukli nove putnike jer je intencija velikih gradova da se građani što više koriste kvalitetnim i povoljnim gradskim prijevozom, a što manje osobnim automobilima. Obzirom na situaciju s parkinzima u širem centru grada, i uz sve prijedloge za izgradnju novih parkinga, ovo jest pravac u kojem treba ići – put i do manje zagađenog zraka u Splitu!

Kao što je vidljivo svima, svaki dan na gradskim prometnicama i dalje imamo situaciju nelegalnog korištenja korištenja gradskih ugibališta od županijskih koncesionara. Pa kad im već ne možemo (ili ne želimo) doskočiti sankcioniranjem njihovog kršenja odobrenih koncesija, onda smanjimo cijenu prijevoza i privucimo putnike. Neka konkurencija odradi svoje!