hsls logoHSLS Istarske županije podržava sindikate i udruge okupljene u Inicijativu “Ne damo naše autoceste” koja će od 11. listopada prikupljati potpise za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta te će se i operativno uključiti u akciju prikupljanja potpisa.

HSLS smatra kako se ovdje ne radi o monetizaciji, nego o dugoročnom koncesioniranju autocesta, koje neće bitnije utjecati na stabilnost državnih financija te kako će najavljeno koncesioniranje autocesta rezultirati većim cijenama i slabim ili nikakvim održavanjem, a Hrvatskoj će se nakon 40 i više godina nakon isteka koncesije vratiti autoceste u koje će morati ponovno uložiti veliki novac.

Monetizacijom se neće vratiti dugovi i krediti od gradnje autocesta, a pored tih dugova morati ćemo platiti i ukalkuliranu zaradu monetizatora. Rizik uz planirani promet i valutni rizik ostaju na državi.

Umjesto monetizacije potrebno je povećati efikasnost upravljanja autocestama, te slijedom toga kvalitetno reprogramirati obaveze..

U znak potpore inicijativi koja se protivi predloženom modelu upravljanja najvrjednijim projektom u RH pozivamo sve članove, simpatizere te građane i njihove obitelji da svojim potpisom omoguće izjašnjavanje putem referenduma o predloženoj prodaji hrvatskih autocesta.

Predsjednik ŽV HSLS-a IŽ

Sandro Jurman v.r.