Grad Split je grad u kojem se kasni sa svime pa tako i sa obavljanjem svakodnevnih poslova od strane gradskih službi. U HSLS-u pretpostavljamo da će se i za ovu „nebitnu pojedinost“, kao i za sve dosad, podastrijeti „logično“ obrazloženje.

Početkom prošlog tjedna u gradskim vrtićima objavljena je“ Odluka u svezi s ostvarivanjem prava na sufinanciranje cijena programa jaslica i dječjih vrtića“; te su roditelji koji imaju u vrtićima upisano više od jednog djeteta, ukoliko to pravo žele ostvariti, obvezni do 30. rujna dostaviti upravama Vrtića, a oni gradskom Upravnom odjelu za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama, potrebnu dokumentaciju.

I, naravno, opet se izmedu ostalog, (kao i kod upisa u vrtiće) traže uvjerenja MUP-a o prebivalištu roditelja (ne starije od 6 mjeseci), iako sukladno Odredbama Zakona o osobnoj iskaznici (NN11/2002. 122/20002.) piše u čl.1…osobna iskaznica je javna isprava kojom državljanin RH-a dokazuje, indentitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja, prebivalište i adresu stanovanja..

Ti „detalji“ stručnjake u Banovini ne diraju previše, jer u protivnom bi radili svoj posao i usklađivali niže akte s višim aktima Republike Hrvatske. Bit će su „Srbi“ i za ovo krivi!

Nadalje, nakon dva dana (od objave Odluke) od strane Uprava vrtića stigle su uplatnice s punim iznosima (bez umanjenja na drugo ili treće dijete) cijene vrtića, te roditelji osim što ponovno moraju plaćati 40 kn za uvjerenje od MUP, moraju unaprijed plaćati punu cijenu vrtića (prejudicira se gubitak prava umanjenja cijene vrtića/jaslica), umjesto da do donošenja novog rješenja, na snazi ostane stara mjera.

U lipnju su završili upisi nove djece u vrtiće i tad se već moglo znati koliko djece iz jedne obitelji ima u vrtiću i jaslicama….do rujna se moglo sve završiti i to bez ikakvih dodatnih stajanja po šalterima , dodatnim troškovima .., tim više što je Odluka na koju se poziva donesena u veljači ove godine.

Nama u HSLS savršeno je jasno da je Grad u velikim financijskim problemima, ali ne moraju roditelji kreditirati nečiju nebrigu, tim više što će vjerojatno s obzirom na „brzinu naše administracije“, proći minimalno još mjesec dana do donošenja novih rješenja…a do tada roditelji platite, šutite i čekajte…

Posao gradske uprave je olakšati život građaninu koji puni proračun. Tražimo reakciju gradske vlasti; neka obavljaju svoj posao za koji su izabrani, a to je da služe poreznom obvezniku. Preispitajte doneseno, utvrdite nova pravila u skladu s pozitivnim propisima države i ne cjepajte dlaku na dva dijela.

Predsjednik HSLS-a Split
Tonći Blažević, dipl.ing.