Hvaleći se kako 20 godina nakon izlaska iz bivše državne zajednice više neće ići u Beograd po mišljenje, Jadranka Kosor odlučila je otići u Bruxelles.

Vladini dužnosnici stidljivo su objavili da su se vratili iz Bruxellesa sa mišljenjem anonimnih službenika EU. Po njihovim rječima neimenovani birokrati EU ne gledaju blagonaklono na tobožnju namjeru Vlade RH da predloži zakon kojim bi privremeno ograničila mogućnost stjecanja većinskog vlasničkog udjela u INI.

Ova „hrabra“ epizoda naše Vlade obogatila je EU novom praksom. Dosad smo svjedočili sporovima u kojima su se članice EU borile za svoja prava i branile od optužbi da krše EU propise. Ovo je prvi put da je netko došao pitati smije li štititi svoje nacionalne interese.

Kako bi osigurala dobijanje negativnog odgovora, koji će opet pred domaćom javnošću iskoristiti kao alibi za izdaju nacionalnih interesa i u drugom činu koruptivne predstave, Vlada je u Bruxelles poslala prijedlog zakona u kojem je ostavila odredbu kojom se država izuzima od ograničenja stjecanja većinskog vlasničkog udjela u INI.

Uzaludna su bila sva uvjeravanja HSLS-a da se sloboda kretanja kapitala ugrožava jedino i isključivo zadržavanjem te diskriminatorne odredbe u prijedlogu zakonskog teksta.

Kako nas ova farsa nije ni u čemu uvjerila da bi Hrvatska donošenjem zakona kojim bi bilo kome privremeno onemogućila stjecanje više od 49% dionica INE prekršila pravila EU, tražimo da Hrvatski sabor prije raspuštanja usvoji taj zakon.

Zabrinjava nas i promjena stajališta čelnika Kukuriku koalicije, koji su sa pozicije predlagača sličnog zakona odjednom prešli na stranu vladajućih i sad se protive njegovu donošenju. Ustraju li u izmišljanju razloga za odustajanje od donošenja naprijed navedenog zakona, postat će zaštitnici korupcijom ostvarenih privilegija MOLA u upravljanju INOM, a preko nje i hrvatskom energetikom.

Na taj način vladajuća i oporbena koalicija izjednačit će se ne samo u planovima što će učiniti na području energetike, nego i u onome što neće učiniti, a morali bi. Kako im je, očito, sve važnije od zaštite nacionalnih interesa, preostaje nam samo da ih razlikujemo po maštovitosti u smišljanju razloga za zakonodavnu apstinenciju.

JOSIP BUDIMIR, glavni ekonomski analitičar HSLS-a

JASMINKO UMIČEVIĆ, savjetnik predsjednika za energetiku