priopcenje‘HSLS ogranak Dicmo zahtijeva zabranu izgradnje osnovne postaje pokretnih komunikacija investitora TELE 2 d.o.o Zagreb na predjelu Mojanka.

Razlog našeg protivljenja spomenutoj izgradnji je sljedeći:

na djelu navedene čestice već odavno se nalazi jedna bazna stanica drugog operatera (VIP NET-a). Stanovnici koji žive u neposrednoj blizini te bazne stanice, nakon saznanja da drugi operater (TELE 2) ima namjeru postaviti još jednu baznu stanicu u neposrednoj blizini već postojeće, također su reagirali kako bi onemogućili spornu gradnju. Svoje neslaganje spomenutom gradnjom izrazio je i načelnik Općine Dicmo kao i Udruga za kulturu, sport i ekologiju ‘LARI-DICMO’.

Svi zajedno imamo razloga sumnjati da će postavljanjem još jedne bazne stanice doći do prekoračenja dopuštenih snaga zračenja. Svaki od navedenih operatera je prilikom ishođenja projektne dokumentacije za svoju baznu stanicu, vjerojatno udovoljavao uvjetima iz Pravilnika o najvišim dopuštenim snagama zračenja radijskih postaja, no nitko se nije pitao što kada se takve dvije stanice nađu na istom mjestu, udaljene tek nekoliko desetaka metara jedna od druge, a nekih stotinjak metara od najbližih kuća. Zakon o zaštiti okoliša propisuje da su ciljevi zaštite okoliša, između ostalog, zaštita života i zdravlja ljudi. Stoga dicmanjski HSLS najavljuje da će poduzeti sve demokratske i zakonom dopuštene mjere kako bi zaštitio život i zdravlje stanovnika u naselju Mojanka.’

S poštovanjem,

Predsjednik Hsls-a ogranak Dicmo   

Davor Radanović, ing.cest.prom.