Mladi bračni par,
 zaposlenici Boscha, nema kome ostaviti dijete pa ona tri dana radi kod kuće, a dva dana u tvrtki, a njezin muž obrnuto – samo je jedna ilustracija fleksibilnorg radnog vremena

Nestale granice

U Njemačkoj nestala čvrsta granica između radnog mjesta i stana. Nefleksibilno radno vrijeme pripada prošlosti – ističe Marina Travnikar pokazujući to na primjeru mladog bračnog para zaposlenog u Boschu.

Oboje su fizičari. Posao im je zahtjevan, a kod kuće imaju osmogodišnju kćer. Žele biti uspješni na poslu, ali istodobno i sudjelovati u odgoju djeteta. Zbog toga koriste fleksibilno radno vrijeme. Ona radi dva dana u laboratoriju Boscha, a preostala tri dana u tjednu kod kuće. Dok je ona u tvrtki, njezin suprug također radi kod kuće. Ostala tri dana i on radi Boschu.

Prednosti:

Fleksibilno radno vrijeme omogućava bolju prilagodbu radnog vremena osobnim željama,  te tako doprinosi boljem usklađivanju obiteljskog i poslovnog života. Za poslodavca je prednost fleksibilnog radnog vremena u smanjenju troškova, jer nema prekovremenog rada, te u prilagođavanju radnog vremena opsegu posla. Za zaposlenika je prednost u dobivanju dodatnih slobodnih dana.

PISE LJUBICA VUKO

Moj je muž radio u Siemensu u Njemačkoj i po 12 sati dnevno, ali kad bi projekt bio završen , mogao je i tri mjeseca ne raditi, ovisno o tome koliko je sati nakupio. Za to vrijeme možete putovati po svijetu ili što poželite.

Kazuje nam to Marina Travnikar, prof. njemačkog jezika i sudski tumač za njemački, potpredsjednica Liberalki u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je za potrebe HSLS-a prevodila materijale o fleksibilnom radnom vremenu.

Postoji sedam modela fleksibilnog radnog vremena. Svaka kompanija i svaka branša može izabrati model koji joj najviše odgovara, ali u svakome ima konto radnih sati. Ako je radni tjedan 40 sati, odradite li više, možete ostati kod kuće upravo onoliko koliko je taj višak radnih sati. Za sve to vrlo je važno povjerenje između poslodavca i zaposlenika.

Nijemci čak preporučuju ostati jedan dan tjedno kod kuće kako bi tvrtka imala manje troškove. Postoji kratkoročni konto, koji se može iskoristiti u roku od godine dana, i dugoročni. Primjerice, ja radim u prosvjeti, norma mi je 22 sata tjedno, ako se dogodi da odradim 24 sata, ta dva sata viška bilježe se na mojem kontu. Ako slijedeće godine imam manjak sati, pripajaju se ta dva sata od prije. Može se dogoditi da godinama imam višak sati, a onda ih mogu koristiti za usavršavanje, ako se razbolim, umjesto bolovanja imam te dane ili mogu otići na godišnji odmor u trajanju od tri do 12 mjeseci, ili ću raditi manje prije odlaska u mirovinu. U ovom slučaju ne profitira samo zaposlenik, nego i poslodavac, jer zaposlenik je nakon toga više motiviran za rad te postiže bolji učinak – kazuje nam Marina Travnikar.

Konto radnih sati služi zapisivanju dnevnih odstupanja između dogovorenih i zaista odrađenih radnih sati. Dogovoreno je, primjrice, da zaposlenik radi prosječno osam sati dnevno, dakle 40 sati tjedno. Jedan dan može raditi osam sati, drugi dan pet, treći dan 12. Odrađeni sati zapisuju se na kontu radnih sati, a važno je da na kraju tjedna zbroj bude 40 sati.

Broj sati se može ugovarati i mjesečno i godišnje, a njihovo stanje se uvijek može reproducirati pomoću konta radnih sati. Stanje može biti ili izjednačeno (pozitivna nula) ili plus odnosno minus, koji se mora kompenzirati u utvrđenom razdoblju.

Jedna vrsta dugoročnog konta radnih sati je životni konto radnih sati. Radnik može tjedno raditi 40 sati umjesto 38. Višak sati se bilježi na kontu, a zaposlenik ga može kompenzirati prijevremenim odlaskom u mirovinu ili tako da pred odlazak u mirovinu radi pola radnog vremena, što ne znači da mora svaki dan raditi četiri sata već se i to može fleksibilno organizirati tako da umjesto pet dana po četri sata može raditi dva dana po 10 sati.

Marina Travnikar informira nas i da kod svih modela dugoročnih konta radnih sati treba paziti na zaštitu od bankrota. Ako ušteđeni pozitivni saldo nije zaštićen od bankrota, zaposlenici ne gube samo radno mjesto, nego i ušteđeni pozitivni saldo.

Da se to ne bi dogodilo postoji nekoliko vrsta osiguranja, a jedna od njih je isplata sati zaposlenicima, a nadležnim tijelima isplata poreza i socijalnih davanja. Ako zaposlenik mijenja firmu, ima pravo prenijeti konto radnih sati u novu kompaniju.

Konto radnih sati za prosvjetne radnike je uveden u Njemačkoj 2008. godine. Prosvjetni radnici rade jedan ili dva sata tjedno više. Taj višak bilježi se na kontu radnih sati, a može se iskoristiti tako da slijedeće godine rade manje u nastavi ili da prije odlaska u mirovinu rade onoliko manje koliko su radnih sati uštedjeli. Njemci to nazivaju bezbolnim odlaskom u mirovinu.

– Flerksibilno radno vrijeme u Njemačkoj je regulirano Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Mi ga također imamo u Zakonu o radu, ali naši ga poslodavci ne koriste. Kod nas se često poistovjećuje sa kliznim radnim vremenom, koje je samo jedan od oblika fleksibilnog radnog vremena – ističe Travnikar.