U organizaciji HSLS-a u danas je Tribinama Grada Zagreba održan Okrugli stol na temu:BUDUĆNOST HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI“ PRIJEDOR – PRIMJER SLUČAJA.

Na okruglom stolu uz predsjednika HSLS-a i saborskog zastupnika Darinka Kosora sudjelovali su Gordan Bakota, pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova, dr.sc. Božo Ljubić, zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH te ostali sudionici: Stjepan Kljuić, politički komentator, mons. dr. Miljenko Aničić, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka, Frane Piplović, povjesničar i voditelj Europske akademije Banjalučke biskupije, Valentina Lucić, predsjednica Upravnog odbora Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih osoba Bosanske Krajine iz BIH (SPIR), prof.dr.sc. Mladen Puškarić, Hrvatski studiji, Sveučilište Zagreb.

Moderator Okruglog stola dr.sc. Mladen Nakić, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost i međunarodne odnose HSLS-a postavio je nekoliko pitanja kao uvod za raspravu: Koliko je realno ostvariva i održiva ravnopravnost Hrvata u BiH? Je li neophodna teritorijalna reorganizacija BiH-a ili je dovoljna reforma izbornog zakonodavstva? Kakva bi trebala biti uloga međunarodne zajednice? A kakva Hrvatske kao jednog od jamaca stabilnosti BiH?

U živopisnoj diskusiji sudionici Okruglog stola složili su se da je sadašnje stanje Hrvata u BiH neodrživo. Hrvati nisu u mogućnosti konzumirati ustavnopravni položaja u BiH čime se direktno dovodi u pitanje održiv konstitutivni i politički razvoj BiH. Sudionici Okruglog stola koji su došli iz područja Banja Luke i Prijedora tražili su aktivnije sudjelovanje hrvatskih političara iz BiH na tom području.

Naglašeno je da je nužno je ispoštivati odluku Ustavnog suda BiH tj. do kraja lipnja o.g. završiti reformu izbornog zakonodavstva. Sljedeći korak bio bi dogovor oko ustroja države na principu federalizacije kako predlaže i rezolucija Europskog parlamenta.

Hrvatska kao jamac Daytonskih mirovnih sporazuma mora imati aktivnu ulogu u senzibiliziranju međunarodne zajednice te držanju tematike BiH pri vrhu prioriteta. Zaključeno  je da bi hrvatski mediji trebali sustavno pratiti probleme Hrvata u BiH.