Regionalna akademija žena Liberalki Jugoistočne Europe u organizaciji Nacionalnog Demokratskog Instituta za međunarodne odnose (NDI), Novum Instituta iz Slovenije, Democraten 66 (D66) iz Nizozemske, Švedskog Međunarodnog Liberalnog Centra (SILC), Novog saveza Kosova (AKR) i Nezavisne Liberalne Partije (SLS) Kosova održana je u Prištini u hotelu Emerald od 12. – 14. srpnja 2013.

Osnaživanjem žena kroz razvoj programskih politika ostvaren je zadani cilj National Democratic Instituta i njegove regionalne politike što je bilo uočljivo i na ovoj Akademiji. Naime prethodna je bila prošle godine u studenom u Ljubljani gdje su sve učesnice dobile zadatak da u svojim sredinama i političkim partijama uoče određenu problematiku, a koja nije trebala biti usko povezana s politikom i da kroz zadane metode istraživanja predlože načine rješavanja određenih problema karakterističnih za njihovu sredinu.

Učesnice Akademije zaista su ozbiljno shvatile svoje zadaće, odradile profesionalno zadane zadatke te je na Akademiji bila i prezentacija istih. Teme su bile različite i to od nasilja u obitelji, preko umrežavanja žena do samozapošljavanja. Svaka učesnica je na taj način dobila i povratnu informaciju ostalih učesnica Akademije o kvaliteti svojih politika te njihovoj provedivosti u pojedinim sredinama. Druženje je bilo neizmjerno inspirativno i usprkos svim problemima s kojima su se susretale u svojim sredinama kako bi realizirale pojedina istraživanja osjećalo se pozitivno ozračje i velika solidarnost.

Razvila se ideja i o povezivanju i službenom konstituiranju Saveza žena učesnica kako bi u daljnjem radu i provođenju politika kako u svojim strankama, a tako i u svojim sredinama imale potporu članica Saveza na neki način i dovoljnu snagu da sve svoje zamisli koje su prezentirale na Akademiji provedu u djelo. Tijekom slijedećih nekoliko mjeseci Inicijativni odbor u kojem je ispred HSLS-a Ines Rudelić raditi će na realizaciji i provođenju navedene ideje.

Navedenoj Akademiji ispred HSLS-a prisustvovale su v.d. predsjednica Liberalki HSLS-a Grada Zagreba, Ines Rudelić kojoj je tom prilikom uručen certifikat za uspješno pohađanje Regionalne akademije te Irena Dajčar predsjednica Odbora za ljudska prava HSLS-a Grada Zagreba.