Monetizacija hrvatskih autocesta-prodaja ili rekonstruiranje, naziv je okruglog stola koji je u organizaciji HSLS-a održan u Kulturno-informativnom centru u Gospiću. Sudionici  javne tribine bili su Josip  Budimir – gospodarski strateg HSLS-e, Mijat Stanić – predsjednik Nezavisnog cestovnog sindikata, Aleksandar Čaklović – bivši ravnatelj Hrvatske uprave za ceste, Željko Marušić – profesor s Fakulteta prometnih znanosti, te Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e i bivši pomoćnik ministra prometa.

-Naš je stav da autoceste ne treba dati u monetizaciju. Nažalost Vlada RH je donijela odluku prije nego je analizirala problem i prije nego li je provela javnu raspravu. Taj interes nije interes Hrvatske već jedan kratkoročni interes vladajuće garniture koji želi u što kraćem roku dobiti što više novca-istaknuo je u uvodnoj riječi Josip Budimir, gospodarski strateg HSLS-a.

Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestovnog sindikata je naglasio da se oni kao sindikat najduže prisutni u ovoj temi i odmah su reagirali negativno na samu najavu prodaje. Ovo nije prva Vlada koja je pričala o davanju autocesta u koncesiju. Tu smo priču imali i 2008.godine kada je bila najava krize-poručio je Stanić.

 -Mi ovdje nismo samo vješti kritizeri već nudimo i rješenja. Jedno od njih je i refinanciranje kredita za koje postoje mnoge mogućnosti od kojih je jedna i izdavanje obveznica koje bi se običnom čovjeku ponudile uz kamatu od pet do šest posto, sa jamstvom države za povrat ili prodaje u svakom trenutku-naglasio je Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e i bivši pomoćnik ministra prometa.