obadicHSLS je u svom gospodarskom programu prije tri godine ukazao na problem auto-cesta u Hrvatskoj i predložio rješenja. Kad je dilema monetizirati ili restrukturirati auto-ceste HSLS odgovora; ne monetizaciji. Rekao je to Dubravko Obadić, predsjednik HSLS SMŽ na konferenciji za novinare u Kutini.

“Auto-ceste ne mogu otplaćivati kredite, to je općepoznata činjenica. Razloga je više i oni se mogu riješiti restrukturiranjem Hrvatskih auto-cesta i Autoceste Zagreb – Rijeka. Ako monetiziramo auto-ceste koncesionar će restrukturirati poslovanje, zašto to ne bismo mogli mi, odnosno država kao vlasnik?”, pitao je Dubravko Obadić.

U HSLS-u vjeruju da i sami možemo povećati efikasnost upravljanja auto-cesta, a time kvalitetnije reprogramirati kreditne obaveze. HSLS predlaže uvođenje vinjeta, preusmjeravanje teretnog prometa na auto-ceste. Na 1 km auto-cesta dolazi 4 zaposlenih. To je neodrživo i to se mora svesti na 2 zaposlena na 1 km kako je to na cestama koje posluju pozitivno. „Svaki odgovoran vlasnik: koncesionar ili država, to mora napraviti. Moramo si to priznati.“, rekao je Dubravko Obadić i dodao kako HSLS zastupa mišljenje da Hrvatska može i mora efikasno upravljati auto-cestama koje su nacionalno bogatstvo.

Ukoliko se provedu ove mjere uz reprogram kredita auto-ceste će moći vraćati dugove iz dobiti poslovanja, zaključuje se u prijedlogu HSLS-a.