HSLS Brodsko-posavske županije, povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, izdao je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

ŽV hslsPovodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama želimo i ove godine aktualizirati ovaj sveprisutni problem i činjenicu. HSLS  sustavno upozorava na problematiku nasilja nad ženama u Hrvatskoj koju smo u medijima promovirali u radnom nazivu “Nasilnike, a ne žrtve u sigurne kuće”, ukazujući na problematiku kako su statistike i dalje poražavajuće.

Zastrašujući je podatak da je i ove godine u Hrvatskoj ubijeno trinaest žena i to kao žrtve obiteljskog nasilja.

U mnogim slučajevima fizičkog nasilja nad ženama, upravo su žene s djecom prisiljene odlaziti u sigurne kuće i napuštati svoje dotadašnje okruženje, te zbog toga ukazujemo na pozitivne primjere iz zakonodavstava zemalja u okruženju koje bi i RH trebala implementirati u zakonsku regulativu.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima, od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih i ekonomskih, političkih i društvenih prava žena. Posebice želimo naglasiti, s obzirom na ekonomsku krizu, problem položaja žena na tržištu rada, s gubitkom radnih mjesta i sve težim zapošljavanjem žena.

Puno je onih koji dižu ruku na drugo ljudsko biće i zato se danas sjetite da žene koje su žrtve nasilje ponekad trebaju vašu riječ. Nemojte misliti da to nije vaša stvar ili da ionako ne možemo pomoći tim ženama.

Hrvatski sabor proglasio je na prijedlog Vlade  2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Predsjednica ŽV HSLS Brodsko –posavske županije

Ružica Vidaković, univ. spec. Oec