restoran-splitMladi hrvatski liberali – mladi HSLS-a izveli su sarkastičan performans otvaranja studentskog restorana u centru grada Splita ispred zgrade godinama zatvorenog restorana „Indeks“ koji je silom neprilika postao sinonim za studentske probleme.
“Ovaj performans smo izveli kako bi ponovno aktualizirali pitanje nedostatka studentske menze u centru Grada. Suprotno obećanjima od prije godinu dana, menza još uvijek nije otvorena” kaže Hrvoje Bašić, predsjednik splitskog ogranka Mladih HSLS-a koji je iznio i njihove prijedloge na koji način otvoriti menzu.

Bašić kaže kako menza ne mora biti u sustavu SC-a, već se može privatnom restoranu omogućiti sklapanje ugovora o pružanju usluga studentske prehrane sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta.
“Studentima je svejedno bila menza u sustavu SC-a ili ne. Važno je da radi i da se gužve smanje. Na ovaj način je nedavno otvorena menza za studente iz Dubrovnika. Čudi nas inertnost svih nadležnih za rješavanje ovog problema” kaže Bašić.

Mladi HSLS-a su pisali Gradu i SC-u s upitom koji su sve koraci napravljeni kako bi se menza otvorila. Odgovor nisu dobili.

Podršku splitskim mladim liberalima dao je predsjednik Mladih HSLS-a Toni Garac:
“Menza nije najvažnije studentsko pitanje, ali na simboličan način govori o odnosu službene gradske i državne politike prema studentskom standardu. Ako nadležne institucije nisu u stanju otvoriti jednu menzu, pa kako onda mogu riješiti puno važnije probleme mladih?” zapitao se Garac.

Studentski problemi u Gradu pod Marjanom su, čini se, opet aktualni.