U srijedu, 7. rujna, u središnjici HSLS-a održana je konferencija za novinare na temu Prognoza rezultata parlamentarnih izbora i osvrt na prijedloge Mosta. Na konferenciji su govorili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i potpredsjednik stranke Dario Hrebak.

AdobePhotoshopExpress_fb6ecd1bf5f245aa9a43bb5e1bde5645Darinko Kosor procijenio je da će HSLS nakon izbora u Saboru imati Klub zastupnika, a prognozira da će HDZ, s kojim HSLS surađuje u nekim izbornim jedinicama, i Narodna koalicija na čelu sa SDP-om, imati sličan konačni rezultat od oko 60 mandata, kao i da će Most osvojiti više od deset mandata. Iako je to nedovoljno da bilo koja od najjačih opcija sastavi saborsku većinu, Kosor smatra da HDZ i HSLS imaju puno veći postizborni koalicijski kapacitet od Narodne koalicije.

Tome u prilog, podsjetio je da je Most optuživao SDP i čelnika stranke Zorana Milanovića da im je pokušao ukrasti zastupničke mandate, da je sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić podnio kaznenu prijavu protiv bivšeg ministra gospodarstva, čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka, kao i da je HSS optužio Most za političku obmanu i prijevaru, uz sukob koji Most u Metkoviću ima s članom HSS-ova Predsjedništva Stipom Gabrićem Jambom.”Jedino što preostaje je da Most pregovara s HDZ-om i HSLS-om, a volio bih da pregovara i s predstavnicima nacionalnih manjina i to bi bila stabilna koalicija. HDZ, HSLS, Most i nacionalne manjine imali bi zajedno 80 mandata”, smatra Kosor.

Dodao je kako bi premijer morao biti iz opcije koja osvoji najviše mandata, odnosno predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kojega vidi kao “stabilnu osobu koja neće izazivati sukobe ni u EU ni u regiji”.

U vezi sa prijedlozima Mosta, komentirao je da HSLS podržava te prijedloge, no da će i HSLS i HDZ imati svoje prijedloge. “Nama je u HSLS-u najvažnije, a od toga svi bježe – provedba reforme javne uprave, smanjenje rashodovne strane proračuna te bezrezervna provedba obrazovne i kurikularne reforme. Od Mosta i HDZ-a tražit ćemo da ti naši prijedlozi budu dio zajedničkog sporazuma”, rekao je. Dodao je kako je najvažnije ne otezati i pregovarati još dva-tri mjeseca i tako Hrvatsku držati u latentnoj krizi.

I potpredsjednik HSLS-a Dario Hrebak smatra da je potrebno izjasniti se o prijedlozima Mosta prije izbora kako se ne bi otezalo s formiranjem vlasti, a vremena za eksperimentiranje više nema. “Bilo kakva primisao oko daljnjeg otezanja stvaranja nove saborske većine i eventualnim novima izborima, nakon ovih koji još nisu ni završili, dovodi ovu zemlju i građane u očaj. U što skorijem roku treba formirati stabilnu većinu koja će zemlju voditi četiri godine u kontinuitetu”, rekao je Hrebak.

Na novinarski upit o tome kako gledaju na zahtjev Mosta da se u Saboru neki od zakona usvoje i prije formiranja saborske većine i Vlade, Darinko Kosor odgovorio je da je jedino moguće poštivati proceduru. “Moramo brzo formirati većinu uz poštivanje procedure slaganja većine, izbora Vlade i saborskih odbora. Inzistiramo na poštivanju procedure koja je jedino moguća, jer je potrebno znati tko je većina u Saboru, tko je predsjednik Sabora, formirati odbore”, rekao je.