Konferencija  za novinare samoborskog ogranka HSLS-a održana je u srijedu, 30. ožujka u Samoboru a konferenciji su prisustvovali gradski vijećnici Roland Gajšak, Ivan Vlainić i dr Linda Rossini Gajšak te  Ida Mauko i Nikica Matan.

Predsjednica ogranka dr Linda Rossini Gajšak rekla je da, kao oporba, ne mogu biti zadovoljni trenutnom pozicijom Samobora, jer smatraju da gubi dio svoje tradicije i pozicije po kojima je godinama bio brend, ne samo u Hrvatskoj, nego i u bivšoj državi. 

– Tri stvari po kojima je Samobor prepoznatljiv – kultura, turizam i obrtništvo – stagniraju, a po pitanju obrtništva nalazimo se u situaciji da smo od grada primjera postali grad slučaj, s najvećom nezaposlenošću u Zagrebačkoj županiji. Obrti se gase iz dana u dan, a ne vidimo poduzimanje mjera od strane gradske uprave da se pomogne obrtnicima i malim poduzetnicima u vrijeme krize – uvodno je istaknula dr Linda Rossini Gajšak. 

Potom je gradski vijećnik Roland Gajšak istaknuo da samoborski HSLS pozdravlja dobivanje Vojarne Taborec, ali ga brinu uvjeti. Podsjećaju da je MUP-u dano zemljište u radnoj zoni u Bobovici, gdje bi se, prema informacijama s kojima raspolažu, trebala smjestiti interventna policija te smatraju da će ti objekti i vozila na ulazu u grad naštetiti turističkom imidžu Samobora. Druga stvar je i obveza gradnje prometnice do tog zemljišta pa upozoravaju da za to treba otkupiti zemljište, napraviti projekte i onda urediti cestu sa svom potrebnom infrastrukturom, za što nisu planirana sredstva u proračunu. Gajšak zato ističe da gradonačelnik nije mogao preuzeti obvezu za koju se ni ne zna točno koliko će koštati i kako će se financirati. Problem vidi i u tome što će Grad Samobor biti investitor uređenja prostora u koji će se preseliti policijska postaja. Za to je predviđeno do 7 milijuna kuna, iako nema konkretne procjene ni elaborata, pa se Gajšak pita što će biti ako preuređenje bude više koštalo i tko će platiti razliku ili će zgrada ostati nedovršena. Druga bojazan je da će se zbog uređenja vojarne zanemariti sve ostale potrebe, kao što su uređenje škola i vrtića i slično, te da bi sadašnji centar grada mogao izgubiti svoju prepoznatljivost. 

Linda Rossini Gajšak upozorila je da na sjednici Gradskog vijeća nisu dobili odgovore o roku završetka novog autobusnog kolodvora, visini vantroškovničkih radova i ranije rezerviranim sredstvima za gradnju kolodvora. HSLS-ovci su ocijenili nedopustivim da gradonačelnik ne zna osnovne informacije o najvećoj investiciji trenutno u gradu, a čiji je investitor Komunalac, kojemu je on jedini član Skupštine. Roland Gajšak je rekao kako imaju informaciju da vantroškovnički radovi na kolodvoru iznose 4 milijuna kuna te su stoga zabrinuti hoće li se cijela investicija uspjeti financijski zatvoriti. 
Linda Rossini Gajšak podsjetila je i da Samoborci već više od godinu i pol nemaju kiruršku ambulantu, iako je Samobor u kategoriji velikih gradova. Dodala je da manji gradovi imaju bolnice, a Samobor je nema te da je naš grad u kategoriji velikih samo na papiru. Rekla je i da se sve stranke u Samoboru trebaju ujediniti po pitanju vraćanja kirurške ambulante te da podržavaju i potpisivanje peticije, ali i napore koje ravnatelj Županijskog doma zadravlja čini da bi se osnovala kirurška služba. Prijedlog je i da se pokuša dogovoriti s jednom od privatnih poliklinika koje imaju ugovor s HZZO-om o formiranju te ambulante, uz sufinanciranje Grada. 

Glede peticija, izviješćeno je da HSLS pokreće u cijeloj Hrvatskoj prikupljanje potpisa za izmjene Zakona o radu „Posao na mojoj strani“, u kojem bi se tražilo porezno rasterećenje za poslodavce koji primaju radnike na njihov prvi posao. To bi bila jedna od mjera zapošljavanja mladih. 
Ida Mauko i Nikica Matan govorili o njihovim problemima i željama mladih Grada Samobora. Tako je Ida Mauko rekla da su mlade generacije sada u gradu u lošem položaju, jer nema potrebnih aktivnosti, niti im je osiguran prostor. Naglasila je da bi trebalo urediti multimedijsku knjižnicu, u kojoj bi tijekom dana mogli učiti studenti i učenici. Kao poseban problem istaknula je nedostatak prostora za alternativnu scenu i općenito sadržaja za mlade, koji su prisiljeni ići u Zagreb, a tada se susreću s problemom nepostojanja noćnih linija. Zato je pohvaljen alternativni dio ovogodišnjeg Fašnika, koji je pokazao, istaknula je Linda Rossini Gajšak, da bi što prije trebalo riješiti pitanje ZET-ovih garaža i prihvatiti inicijativu kulturnih djelatnika da se taj prostor urediti i prepusti upravo za izložbeno–galerijske i ostale kulturne sadržaje. Ivan Vlainić dodao je i da se za mlade ne treba tražiti odmah neko konačno rješenje, već ono može biti i privremeno, upozorivši da prostor nekadašnje robne kuće SAMA i dalje zjapi prazan, iako bi se u njega mogli smjestiti neki privremeni sadržaji i prostor za mlade.