zaustavite finuOsijek- Županijska organizacija HSLS Osječko-baranjske županije održala je u srijedu, 6. srpnja 2011. g. konferenciju za novinare s temom: Poruka premijerki: “Zaustavite FINA-u (ovrhe)!”.

Na konferenciji, koja je održana ispred središnje poslovnice FINE u Osijeku, govorio je Darko Bajto, predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Osječko-baranjske županije.

Istaknuto je kako je neprihvatljivo trenutno rješenje po kojem ovrhe radi FINA. Naime, više od 160.000 građana RH trenutno ima blokirane račune zbog ovrha koje provodi FINA, a ukoliko se tome dodaju članovi njihovih obitelji, dolazi se do brojke od oko milijun građana RH!

“Vlada RH obmanula je građane. Kad je primijetila da je u FINA-i višak oko tisuću djelatnika, pronašla je spasonosno rješenje za sebe da ne doživi bunt i štrajkove pa je izmislila da ovršne postupke prebaci na FINA-u. Kako bi spasila tisuću radnih mjesta, napravila je zaokret koji građani danas skupo plaćaju”, rekao je na konferenciji Bajto.

“Kad građanin dođe na zloglasni šalter broj 17 (u osječkoj FINA-i), za sto kuna duga platit će čak 832 kune”. Naime, Iznosu duga pridodaje se 172 kune troškova javnog bilježnika, 460 kuna koje idu na račun odvjetničkog ureda, ako se postupak vodio preko njega, te još 100 kuna naknade FINA-i.

Nadalje, neovisno o iznosu ovrhe, blokiraju se sva sredstva na računima građana, čak i iznosi koji su zakonskim odredbama izuzeti od ovrhe (invalidnine, razne kategorije socijalne pomoći itd.). Tek nakon što građanin dokaže porijeklo tih sredstava, ona se oslobađaju od ovrhe. Međutim, sustav je preopterećen i (pre)spor, tako da taj postupak može potrajati i nekoliko dana.

“Obveze se moraju plaćati, ali ne na ovakav način, da se za 100 kuna duga plati osam puta veći iznos i da se blokiraju svi račun. Vlada i oni koji sjede u Saboru donose propise koji odgovaraju najbogatijim ljudima u državi, pomaže se tako odvjetnicima i javnim bilježnicima”, zaključio je Bajto.