IMG_2003 (2)Danas, 1. rujna, ispred OŠ Pavleka Miškine održana je konferencije za medije Alena Ostojića, predsjednika GO HSLS-a Grada Zagreba i gradskog zastupnika HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i Darka Klasića, vijećnika HSLS-a u GČ Črnomerec, na temu: (Ne)sigurnost osnovnoškolaca u prometu pred početak nove školske godine 2016./2017.

U ponedjeljak 5. rujna 2016. počinje nova školska godina 2016/2017. U 108 osnovne škole krenuti će 60.100 učenika, među kojima i 8.395 prvašića. Oni će se naći u prometnoj Areni zajedno sa 401.070 automobila, 41.357 teretnih vozila, 13.254 mopeda, 11.503 motocikla  i 1.044 autobusa, kojima će upravljati gotovo 600.000 vozača. Svakodnevni jutarnji promet porasti će do 20 %.

Sva relevantna istraživanja o prometnoj sigurnosti kod nas i u svijetu potvrđuju da je roditeljima sigurnost njihove djece u prometu visoko na listi prioriteta.

Nažalost sigurnost djece u prometu u Gradu Zagrebu je daleko od idealne i na njenom poboljšanju treba ozbiljno raditi.

IMG_1956 (2)Zato su naglasili da zagrebački HSLS od gradonačelnika Milana Bandića i, po ovom pitanju, inertne gradske uprave traži ono što predlažu posljednjih sedam godina:

Na mreži prometnica kojima se djeca svakodnevno kreću na putu do škole, potrebno je pokrenuti projekt Sigurnih pravaca kretanja djece do škola. Sigurni pravci kretanja u svijetu se razvijaju kao međunarodni pokret koji teži kreiranju sigurnih i održivih vidova kretanja za djecu. Žalosno je i nedopustivo da Grad Zagreb nema niti jedan projektiran i obilježen siguran pravac kretanja djece do škola.

Zatim, pokretanje pilot-projekta Zagrebačkog pedibusa. Pješački školski autobus ima za cilj da kod djece koja idu u niže razrede osnovne škole promiče ekološki prihvatljiva ponašanja, zdrav način života i jača samopoštovanje učenika. Zapravo radi se o poticanju šetnje na putu od kuće do škole, a sve uz pratnju volontera, nekog od roditelja i/ili djedova i baka, uz osiguranu stručnu pomoć grada.

IMG_1962 (2)

Nadalje, kreiranje ZONE 500 – digitalne karte prometne sigurnosti oko svih osnovnih škola u Zagrebu. Jednim klikom na Internetu roditelji će moći vidjeti postojeću prometnu infrastrukturu oko škola. Također moći će dati prijedloge mjera za poboljšanje postojeće infrastrukture. U zoni 500 metara od školskih vrata roditelji bi mogli vidjeti i sve prometne prekršaje koji su se dogodili.

Na kraju, potrebno je izgraditi sigurna tramvajska i autobusna stajališta.

Alen Ostojić i Darko Klasić na kraju su pozvali sve građane na jačanje osjećaja osobne odgovornosti i prilagođavanje sudjelovanja u prometu novonastalnom stanju, a svim učenicima poželjeli sretan početak nadolazeće školske godine.