Predsjednik Mladih hrvatskih liberala, Goran Romek, danas je ispred Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održao konferenciju za medije na temu naknade za prijevoz za osobe na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.

DSC02956Rekao je kako je, u tijeku predizborne kampanje, gotovo nezapaženo prošla vijest koja se tiče tisuća mladih osoba. Od rujna će svi koji su nakon 1. siječnja 2016. godine sklopili ugovore o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa morati, ili su već morali, potpisati aneks ugovora i svaki mjesec Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, do petog dana u tekućem mjesecu, dostavljati potvrdu o kupljenoj karti ili pokazu javnog prijevoza kojim dolaze na posao. U protivnom im mjesečna naknada za putne troškove neće biti isplaćena. Iako se na prvu čini logičnom, takva odluka krajnje je diskriminirajuća i ponižavajuća. Ponovno se na Hrvatsku gleda iz perspektive velikih gradova koji imaju uređen javni prijevoz. Nitko nije mislio na to da svim polaznicima stručnog javni prijevoz ne odgovara i da oni jednostavno nemaju alternativu.

Predložio je kako naknadu prijevoza osobama na stručnom osposobljavanju treba isplaćivati sukladno članku 67. Temeljnog kolektivnog ugovora koji se primjenjuje u većini institucija gdje se mlade osobe stručno i osposobljavaju. Time bi im se jamčila naknada troškova mjesnog javnog prijevoza za dolazak na posao i povratak s posla u visini za poslodavca najpovoljnijeg troška javnog prijevoz. Ako takvog prijevoza nema imaju pravo na cijeli iznos, a ako prijevoza ima, a ne koriste ga, onda se iznos umanjuje za 25%.

Goran Romek je naglasio kako polaznici stručnog osposobljavanja ovime ne bi dobili ništa što im ne pripada. Svi djelatnici imaju pravo na naknadu troškova prijevoza na posao i s posla u visini stvarnih izdataka prema cijeni javnog prijevoza.

Podsjetio je i na promjene u provedbi mjere od prije nekoliko mjeseci po kojoj je HZZ polaznicima odlučio oduzimati određeni iznos od naknade ako se razbole i uzmu bolovanje, uz što će sada umanjivati i naknadu za prijevoz. Ovo je još jedna poruka od donositelja zakona kojom se poručuje polaznicima stručnog osposobljavanja da se tu zapravo ne radi o pravom zapošljavanju, već su oni zapravo jeftina radna snaga u periodu od 12 mjeseci.

Za kraj je rekao kako će od budućeg ministra ili ministrice rada i mirovinskog sustava tražiti da se sporni aneks obustavi i da se donese rješenje zadovoljavajuće za obje strane. Mladi HSLS-a žele jednake uvjete za sve i da se napokon prestane sa diskriminiranjem mladih i obrazovanih na koje se gleda kao na jeftinu radnu snagu koju se nakon godinu dana ponovno vrati na burzu rada.