U utorak, 30. kolovoza 2016., na Trgu bana Josipa Jelečića, održana je press konferencija HSLS-a na temu urbane sigurnosti Grada Zagreba.

IMG_1949 (2)Dario Hrebak, kandidat HSLS-a za Hrvatski sabor na listi HDZ-HSLS u II. izbornoj jedinici istaknuo je da će biti glas Zagrepčanki i Zagrepčana koji žive u Gornjoj i Donjoj Dubravi i Sesvetama. Rekao je da je Zagreb 28. europska metropola te da je, unatoč nedostajućim kapacitetima zagrebačke policije i rizicima da se 2/3 svih kaznenih djela i 1/3 najtežih kaznenih djela dogodi u Zagrebu,  Zagreb siguran grad. To potvrđuju i podaci PU zagrebačke sa 13.4005 zabilježenih kaznenih djela u 2015 godini, od toga samo 2 ubojstva. U  europskim gradovima veličine Zagreba stopa ubijenih je viša: Stuttgart 5, Kopenhagen 11, Amsterdam 15 itd. Hrebak je dodao da, dok zagrebačke četvrti,  a među njima Gornja i Donja Dubrava i Sesvete bujaju, zagrebačka policija ostaje na ustroju s početka 90-tih godina i nije u stanju zadovoljiti trenutne potrebe metropole. Policiji nedostaje 800 policijskih službenika, dok neke poput PP Sesvete u cijelosti treba adaptirati i proširiti.

Kao budući saborski zastupnik HSLS-a, istaknuo je da će se zalagati  da MUP RH odmah krene u dogradnju PP Sesvete i izgradnju nedostajućih policijskih postaja posebno onih na Peščenici, Novom Zagrebu Istok, Trešnjevci, Podsused Vrapču i Stenjevcu.

Kako prevencija kriminaliteta nije samo problem policije već svih institucija i građana, Hrebak je istaknuo da će pokrenuti inicijativu donošenja:

  1. Nacionalne strategije prevencije kriminaliteta u zajednici,
  2. Zakona o gradskom i općinskom redarstvu koji će omogućiti objedinjavanje prometnih i komunalnih redara i ostalih kontrolnih službu i učinkovitije gradsko redarstvo,
  3. Zakona o video nadzoru na javnim površinama i radnom mjestu, kojim će se zaštititi važna potrebu za privatnošću građana i radnika naspram instaliranih kamera na javnim površinama i radnim mjestima.

Alen Ostojić, gradski zastupnik HSLS-a i predsjednik zagrebačkog HSLS-a rekao je da nije slučajno da se konferencija održava ispred Info punkta Turističke zajednice Grada Zagreba, s obzirom da je u Zagrebu već sada ostvareno više od milijun noćenja te da je prihod od turista veći od 130 milijuna eura. Upravo zato treba brinuti o turistima. Ostojić je rekao da su turisti prošle godine u 227 slučajeva bili meta kradljivaca, dok su u prvih sedam mjeseci ove godine bili žrtvom u 85 slučajeva što je ipak potvrda da zagrebačka policija dobro radi svoj posao. Kako uvijek može bolje i više, Ostojić je istaknuo da će zagrebački HSLS preko saborskih zastupnika HSLS-a pokrenuti inicijativu osnivanja Turističke policije Grada Zagreba kao posebne organizacijskoj jedinici PU zagrebačke koja bi se bavila specifičnim problemima turista u cijelosti fokusirana na sigurnost turista koji posjećuju i borave u Gradu zagrebu.

O video nadzoru grada Zagreba, Ostojić je rekao da građani imaju pravo promatrati one koji na više od 4000 gradskih kamera promatraju njih. Ostvarivanjem ovog prava ključno je za održavanje povjerenja građana u kamere ali i ostvarivanje ljudskih prava i dostojanstva te zaštitu privatnosti. Zagrebu je nužno potrebno Vijeće za građansku kontrolu video nadzora, zaključio je Ostojić.

Na kraju konferencije Hrebak i Ostojić izrazili su nadu da će Vijeće gradske četvrti Sesvete i Gradska skupština Grada Zagreba prihvatiti inicijativu zagrebačkog  HSLS-a da se jedna površina u središtu Sesveta nazove imenom Ivana Grbavca, policijskog službenika koji je prilikom službene intervencije poginuo štiteći građane u oružanoj pljački jedne banke u Sesvetama, 5. svibnja 2009. godine.