Na otvorenoj tribini u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u srijedu 5. ožujka su čelnici Nacionalnog foruma i Hrvatske socijalno-liberalne stranke predstavili istraživanje o aktivnostima i rezultatima hrvatskih europarlamentaraca u razdoblju od 1. srpnja lanjske do kraja veljače ove godine. Analizu, rađenu na temelju javnosti dostupnih podataka organizacije VoteWatch Europe uz korištenje metodologije Londonske škole ekonomije (London School of Economics) i Sveučilišta u New Yorku, predstavio je prof. dr. sc. Mato Palić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku i potpredsjednik Nacionalnog foruma. 

O važnosti svibanjskih izbora za izbor hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu na tribini su govorili i predsjednici Nacionalnog foruma dr. Nikica Gabrić i HSLS-a Darinko Kosor, ističući pri tome da se u tom najvišem predstavničkom tijelu zajednice europskih država donosi gotovo četiri  petine odluka, propisa i zakon koji imaju izravni utjecaj na svakodnevni život svih građana u Hrvatskoj. Zato nije svejedno kakvi će zastupnici  predstavljati i boriti se za interese naše zemlje i nas kao građana.

Nacionalni forum i HSLS, koji su  utemeljili hrvatski politički centar i potvrdili suradnju i zajednički nastup na svibanjskim  izborima za EU parlament, žele da se i svi drugi uključe u ovu raspravu, jer samo konsenzus većine jamči da ćemo imati bolje i uspješnije zastupnike.