Ulazak Hrvatske u Europsku uniju za nas u HSLS-u znači ostvarenje davnašnje težnje koju smo kao prva politička stranka nastala u Hrvatskoj u vrijeme narušavanja komunizma odavno zapisali u naš program. Ali i prije samog osnivanja stranke našu su vodeći ljudi jasno svjedočili svoje europsko usmjerenje.

Tako je Dražen Budiša koji je desetak godina bio načelu stranke još davne 1983. godine u predgovoru svoje knjige Početci tiskarstva u europskih naroda napisao da je europska zajednica u kojoj svaki narod čuva i razvija svoj identitet politički i kulturni ideal naših dana. To je pisao čovjek koji je četiri godine proveo u komunističkom zatvoru radi svojih političkih ideja. I drugi naš predsjednik, pjesnik, esejist i filozof Vlado Gotovac koji je sa Slavkom Goldsteinom pokrenuo osnivanje HSLS-a i koji je punih šest godina bio u komunističkom zatvoru bio je čovjek snažne europske orijentacije koji je govorio i pisao da je Europa naša sudbina i naša budućnost.

S obzirom na naše povijesno iskustvo, a Hrvatska je u posljednjih sto godina prošla tri rata i bila u sastavu pet državnih tvorevina koje su propale, za nas ulazak u EU znači prije svega ulazak u zajednicu mira i stabilnosti, liberalne demokracije i vladavine prava, tržišno socijalnog gospodarstva, očuvanje svih nacionalnih i regionalnih posebnosti i zaštitu okoliša.

Predsjednik HSLS-a
Darinko Kosor