gjaja2

Gradski vijećnik HSLS-a Ivo Gjaja uputio je priopćenje za javnost naslovljeno “Gradska uprava izgubljena u vremenu i prostoru – O Muzeju Domovinskog rata u tvrđavi Imperijal na Srđu” koje prenosimo u cijelosti i bez izmjena.

“V. d. pročelnika Upravnog odjela za promet, stanogradnju i razvojne projekte Dinko Mirić gledateljstvu u emisiji „Zrcalo” Dubrovačke televizije otkrio je, kako je rekao, gradskoj upravi donedavno nepoznate ugovorne obveze Grada glede izgradnje prometnice Bosanka – Srđ. uprava (čitati : Gradonačelnik), kao da se o istoj gradskoj upravi i najbližim suradnicima ne radi, iznosi svoju „priču”, drugačiju od onog što je u navedenoj emisiji ispričao prvi čovjek u toj Gradskoj upravi, osoba odgovorna za sve razvojne projekte u Gradu. Ali Gradska uprava ne demantira od njega, Dinka Mirića,izrečeno, ako osnove za demantirati ga i ima, nego na službenim stranicama Grada Dubrovnika od 05. studenoga 2014.god. piše: „U svrhu točnog informiranja javnosti, a s obzirom na medijske natpise te istupe pojedinih gradskih vijećnika, na temu obnove tvrđave želimo Vas izvijestiti o sljedećem……..”.

Gradonačelnik i u ovoj prilici kao i uobičajeno želi prikazati „ pojedine gradske vijećnike”, kao i svakog onog tko mu se „nađe na putu”, krivcima za sve ono za što su jedino on i njegovi poslušnici odgovorni, pa i krivi, ali njegove mantre / a posebno od njega stalno primijenjujuća: Lakshimi Gayatri Mantra – mantra za stjecanje novca/ više ne prolaze kod većine građana Dubrovnika, a bogme ni u cijeloj Hrvatskoj.

Pitanja za Gradsku upravu /čitati : Gradonačelnika/ o obnovi tvrđave Imperijal, a time i o Muzeju Domovinskog rata je kao u priči, a prvo i osnovno je: Zašto na Gradsko vijeće Grada Dubrovnika, od ožujku 2009. god., kad je tadašnje Poglavarstvo donijelo zaključak o pokretanju postupka osnivanja Javne ustanove Muzej Domovinskog rata, Gradonačelnik nije stavio prijedlog takve odluke?! Na pripremljene prijedloge za raspravu i odlučivanje na Gradskom vijeću, nažalost, uz podršku službujućih mu gradskih vijećnika, reagiralo se ignoriranjem.

Sva potrebita dokumentacija, od popisa muzejske građe, elaborata, pa do same odluke o osnivanju, a sve u skladu s pravilnikom Ministarstva kulture, izrađena od stručne i odgovorne osobe iz Dubrovačkih muzeja, godinama skuplja prašinu u nečijoj ladici u gradskoj upravi. O čemu drugom je riječ nego o sabotiranju odluke iz 2009. god. kad se u tijeku izrade „Strategije muzejske djelatnosti Dubrovačkih muzeja 2010. – 2013. god., naručenoj od Gradske uprave, naručitelj – Gradonačelnik u medijima izjašnjava da nema potrebe osnivati posebnu ustanovu – Muzej Domovinskog rata? Jasno je da se Muzej Domovinskog rata u toj Strategiji onda i ne predviđa.

Iako odluka o osnivanju Muzeja još nije donesena, gle čuda, sad je iskrsnuo projekt „Velikog muzeja Domovinskog rata”. Kako smo mogli čuti i pročitati zadnjih dana „kraju je zaključeno da je predviđeni prostor od 311 metara kvadratnih prizemlja tvrđave po Ugovoru o koncesiji iz 2009.god., premalo prostora za potrebe Muzeja , pa je predloženo da se, a prema već izrađenom idejnom rješenju, 1700 metara kvadratnih na dvije etaže, jedan cijeli bastion, u zapadnom dijelu tvrđave, kompletno prenamijeni u suvremeni muzej.”

Pitanje na koje je dubrovačkoj javnosti dužna odgovoriti Gradska uprava (čitajte: Gradonačelnik) glasi: Tko je i kad potpisao Dodatak Ugovoru o koncesiji iz 2009. god. o drugoj poziciji Muzeja Domovinskog rata u tvrđavi i znatno većoj površini za tu namjenu? Ideja o osiguranju veće površine prostora za potrebe Muzeja je prihvatljiva, naravno, uz suglasnost konzervatora, ali javnost mora znati i što to investitor kao protuvrijednost dobiva da bi za Muzej u tvrđavi prepustio i uredio prostor šest puta veći od ranije ugovorenog?!

Konzervatori nisu dali suglasnost na predloženo rješenje -„projekt obnove tvrđave Imperijal Srđu”.

Što će na sve ovo reći dubrovačka i hrvatska struka i dubrovačka javnost?! Zar ne misle kreatori novog rješenja da bi bar trebalo dati priliku da svoje kažu o novom rješenju i Udruge branitelja Domovinskog rata, kojih su članovi iz tvrđave odoljeli agresoru?” – stoji u priopćenju Iva Gjaje.