ivo banac1U Imotskom je održana javna tribina „Vlado Gotovac u svom i našem vremenu” na kojoj su govorili Toni Garac, prof.Mara Pezo i prof.dr.sc. Ivo Banac. Tribinu su organizirali HSLS, Udruga „Vlado Gotovac” i Pučko otvoreno učilište Imotski.

U ime HSLS-a skupu se obratio Toni Garac ističući zadovoljstvo i ponos da ovaj znameniti Imoćanin živi u srcima mnogih još i danas. – Gotovac je bio jedan od osnivača HSLS-a i svojim je političkim djelovanjem ostavio neizbrisiv pečat u Hrvatskoj. On je spojio naizgled nespojive riječi – politiku i poštenje. Zato ga i politički oponenti priznaju i tu je njegova veličina, ljudska i politička.

Gotovac nije bio samo političar nego i vrsan pjesnik čiji je književni opus još uvijek do kraja neistražen kaže Prof. Mara Pezo koja se nije mogla oteti dojmu kako Gotovca s obzirom na njegov pjesnički izražaj ima premalo u javnosti, a napose u udžbenicima.

Dugogodišnji Gotovčev suradnik povjesničar prof.dr.sc.Ivo Banac prisjetio se političkog djelovanja Vlade Gotovca, i u doba komunizma i u vrijeme stvaranje hrvatske države. Za Banca Gotovac spada u red najvećih intelektualaca Istočne Europe čije su misli i ideje mijenjale društva. – Kada vas dva puta komunistički režim strpa u tamnicu, onda to sigurno govori koliko ste opasni i važni. Gotovac je to bio, prijetnja komunizmu protiv kojeg se borio.

Komentirajući politički život Vlade Gotovca devedestih Banac kaže kako se zadnjih deset godina u Hrvatskoj osjeća ono čega ni on sam, a ni Gotovac u vrijeme aktivnog bavljena politikom u Hrvatskoj nisu bili svjesni. Za Banca je to „pokušaj restauracije komunizma i komunističkih vrijednosti na taj način da se nerijetko sa političke ljevice u Hrvatskoj čuju marksitičko – lenjinistička rješenja, a počesto i otvoreno jugoslavenstvo” što je za njega krajnje neprihvatljivo. – Pitamo se gdje bi danas bio Gotovac? Sigurno ne bi bio neutralan, a jednako tako ne bi podržavao one koji nastoje restauirati režim kojeg je suvremena Europa osudila,a čiji su protagonisti u Hrvatskoj sve glasniji-zaključuje Banac.

Vlado Gotovac je rođen 18.rujna 1930. u Imotskom. Bio je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Bio je glavni urednik Hrvatskog tjednika za vrijeme Hrvatskog proljeća. Kao jedan od Proljećara osuđen je na četiri godine zatvora kao politički zatvorenik, tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zbog intervjua Švedskoj televiziji 1977., ponovno je osuđen u montiranom političkom sudskom postupku na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.

Devedesetih godina uključio se u politički život Hrvatske kao jedan od osnivača HSLS-a. Umro je 7.prosinca 2000.god. u Rimu.

ivo banac2