hsls logoHSLS pozdravlja odluku Ustavnog suda o suspenziji Obiteljskog zakona jer smatramo kao što smo i utvrdili prilikom donošenja Obiteljskog zakona da je on neprimjenljiv, konfuzan, nerazumljiv i protuustavan te da će izazvati više štete nego koristi.

Novi Obiteljski zakon nije trebalo niti donositi jer je Hrvatski sabor 2003. godine donio Obiteljski zakon koji je bio jedan od boljih u Europi.

Već prilikom Nacrta Obiteljskog zakona HSLS je organizirao Okrugli stol (studeni 2013. godine) sa stručnjacima i praktičarima (profesorima s katedara obiteljskog prava i mnogim odvjetnicima kao i civilnim udrugama) gdje je jednoglasno zaključeno da se ovakvim prijedlogom zakona ne štiti pozicija djeteta u brakorazvodu, da su mnoge odredbe o pravima djece nedorečene, a neke protivne Konvenciji o pravima djeteta, da su odredbe o zastupanjima djeteta također neodređene, da su sužena prava roditelja na ostvarivanju roditeljske skrbi, nema definicije obitelji, da je upitno obavezno savjetovanje i obiteljska meditacija, i ukida se privremeni institut uzdržavanja.

Većina odredba neće se moći provesti i zbog toga su i struka i praktičari ustvrdili da taj Zakon treba povući iz procedure jer se on kao takav uopće se ne može popraviti, a mnoge odredbe su ustavno upitne.

Nažalost nije bilo sluha za primjedbe struke, praktičara i udruga civilnog društva, pa je ministrica Opačić Zakon predložila Vladi, a Vlada Saboru gdje je i donesen voljom većine.

Zato za novonastalu situaciju isključivi krivac je nesposobna i nekompetentna ministrica Opačić, Vlada i saborska većina koja je unatoč mnogih primjedaba koje su joj podastrte izglasala ovaj loš Zakon.

Odgovornost za loš Obiteljski zakon i financijsku štetu učinjenu građanima Hrvatske treba snositi ministrica Opačić, Vlada i saborska većina, a ne stručnjaci, praktičari, civilno društvo i Ustavni sud na koje se ministrica neprimjereno obrušila i vrijeme je da snosi posljedice.