HSLS je dobio upit Hrvatske udruge sindikata o izjašnjavanju jesmo li za referendum građanskih inicijativa od 30 dana za prikupljanje potpisa, a isto pitanje postavila je i Matica hrvatskih sindikata.

Stav HSLS-a je jasan: podržavamo raspisivanje referenduma i također smo suglasni s time da je 200 tisuća registriranih birača dovoljno za raspisivanje referenduma. Smatramo da je to jedan od vidova neposredne demokracije i da u Hrvatskoj, iako je de iure referendum građanskih inicativa moguće organizirati, de facto je to u stvarnosti nemoguće pa bi ublaživanje njegovih uvjeta, dakle promjena sa 400 tisuća na 200 tisuća bila poželjna naročito danas kada se vidi da u cijelom svijetu građanske inicijative jačaju.

Analizirajući izborne programe HSLS-a, HDZ-a i Kukuriku koalicije, tvrdimo da je program HSLS-a najsocijalniji. Zaključak temeljimo na činjenici da se naš program u opsegu od gotovo 80% slaže sa rješenjima sindikata, a u temeljnim pitanjima slažemo se gotovo u potpunosti. Ta pitanja su: sređivanje biračkih spiskova; promjena izbornog sustava; rat privilegijama i lažnim statusima; političke subvencije u poljoprivredi i neuspješnim industrijama; smanjivanje broja općina, gradova i županija; uređenje pravosuđa; reforma javne uprave; demografska politika, jednaka dostupnost zdravstvenog standarda; zaokret u gospodarskoj politici, rješavanje nelikvidnosti i neisplate plaća; promjena poreznog sustava; promjena mirovinskog sustava; briga o starima i nemoćnima.

Posebno se osvrćemo na skupinu temeljnih vrijednosti i interesnih pitanja koja sindikati postavljaju u području obrazovanja i znanosti, jer je i nama taj dio od neprocjenjive važnosti zbog povezivanja obrazovanja i znanosti s gospodarstvom. U tom smislu smo našim programom predvidjeli mjere koje jačaju sustav obrazovanja i znanosti i više nego što to traže sindikati.

Dakle, HSLS je jedina politička opcija koja ovog trenutka planira povećati proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa sa današnjih 4,5 % BDP-a na 6% u iduće četiri godine do konačnih 8,5 % u razdoblju iza toga kako bi stali uz bok najrazvijenijim zemljama Europske unije. To povećanje sredstava za obrazovanje i znanost iskoristili bismo za:

1)  povećanje plaća učiteljima, nastavnicima, profesorima i znanstvenicima

2)  besplatno studiranje za sve redovite studente

3)  opremanje učionica, škola, fakulteta i instituta

4)  povećanje broja doktoranata

5) pojačano financiranje znanstveno-istraživačkih projekata i programa s naglaskom na one koji će rezultirati novim proizvodima, uslugama i tehnologijama, odnosno onima koji će u   realizaciji projektnih zadataka surađivati s gospodarskim subjektima.

Obzirom na sve navedeno- pozivamo sve sindikalno organizirane radnike, sve roditelje učenika i đaka osnovnih i srednjih škola, sve studente i njihove roditelje, sve učenike, nastavnike, profesore i znanstvenike da glasaju za stranku koja jedina nudi istinske promjene i ima program za sve koji misle drugačije, da glasaju za HSLS!

Dorica Nikolić, politička tajnica HSLS-a
Miljenko Šimpraga, član Odbora za obrazovanje i znanost