PRIVATIZACIJE NA HRVATSKI NAČIN

Tema je tiskovne konferencije splitskog HSLS-a održane 17. studenog 2011.god- u Splitu. Na tiskovnoj su govorili Ljiljana Vidučić – 1. na listi HSLS-a u X izbornoj jedinici, Ivo Grga – Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i međunarodnu suradnju HSLS-a Ogranak Split, i Marinko Uzinić- član IO-a HSLS-a Ogranak Split 

Hrvatske pretvorbe i privatizacije leže u temelju mnogih gospodarskih problema i socijalnih nepravdi. Izvješća Državnog ureda za reviziju su rađena za brojne tvrtke u Hrvatskoj utvrdila su brojne nedostatke. Nažalost, rijetki su slučajevi gdje su na osnovu izvješća revizija Državnog ureda za reviziju pretvorbe i privatizacije, pokrenuti procesi poništavanja pretvorbe i/ ili privatizacije, te da su one i potvrđene presudama.

Tu su zakazala tijela Hrvatske države. Sve je uglavnom ostalo na izrađenim izvješćima, a obespravljeni radnici su ostavljeni da se bore za svoja prava kako bi dobili svoje zarađene plaće ili kako im se ne bi uručio otkaz. Pored toga iz tvrtki su  se često samo izvlačili novci, a malo se ili ništa ulagalo u razvoj i nova radna mjesta.

Hrvatska socijalno liberalna stranka takva ponašanja najoštrije osuđuje.

Primjer jedne upitne pretvorbe je Jadrankamen iz Pučišća.U izvješću o obavljenoj reviziji Državnog ureda za reviziju pretvorbe i privatizacije tvrtke „Jadrankamen“  iz Pučišća od 27. rujna 2002. godine stoji da „Postupci privatizacije nisu u potpunosti obavljeni u skladu sa zakonskim Odredbama“. Osim navedenog se u izvješću revizije navodi da nisu ostvareni ciljevi propisani člankom 1. Zakona o privatizaciji, budući je broj zaposlenih smanjen s 617 u travnju 1992. na 400 koncem 2001. Krajem 2011 trebala bi imati 205 radnika jer se  82 drži prekobrojnim.

Zabrinjava da na listi s 82 radnika za otkaz 13. prosinca, kako se tvrdi ima 33 sporna radnika, vrijedna i uzorna radnika, mahom hraniteljima obitelji s mlađom i školskom djecom. A znamo što za otočku zajednicu znači gubitak toliko radnih mjesta.

HSLS se zalaže da Hrvatska može i mora biti uređena zemlja, da treba oduzeti imovinu stečenu nepoštenim radnjama, da se ne smije zadržati postojeće nepravde, da se trebamo svi skupa žestoko boriti protiv po hrvatsku mladost i ukupno hrvatsko društvo opasne izjave: „Tko je jamio, jamio je“.

Uvjereni smo da se hrvatski građani na predstojećim izborima neće dati zavesti demagogijom kako nam je dobro i da nam ne trebaju promjene. HSLS će se zalagati za ispravljanje brojnih nepravdi koje su nanesene hrvatskim radnicima i za sprječavanje novih.