Članica predsjedništva HSLS-a i predsjednica HSLS-a Split prof. dr. Ljiljana Vidučić  i predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a Dubrovačko-neretvanske županije Vicko Ivančević  održali su konferenciju za novinare u Dubrovniku na temu lokalne i regionalne samouprave. Županije, gradovi i općine moraju postići  učinkovitost u vođenju  razvojne politike i biti servis građanima, što je njihova primarna funkcija.

Komparativna analiza komunalnih poduzeća po županijama iz prošle godine pokazala je da su komunalna poduzeća  Dubrovačko – neretvanske županije  među najgorima u Hrvatskoj.  U financijskom  poslovanju, te tvrtke imaju veliki problem s podmirivanjem  obveza, plaćanja, i potrebno je hitno urediti  njihov financijski menadžment. Dio komunalnih društava morat će smanjivati kratkoročne obveze dugoročnim zaduživanjem kod banaka. Neka su pribjegla prodaji imovine, a napose je potrebno bolje upravljanje likvidnošću, moglo se čuti na konferenciji HSLS-a.

Jedno od rješenja  je jedinstveno vođenje računa. Negativna stanja na računima koji su u ‘minusu’, mogu se pokriti novcem s računa u ‘plusu’, pojašnjava Ivančević. Za razvojne funkcije potrebno je povećati  tehničke, kadrovske, organizacijske  i financijske kapacitete jedinica lokalne samouprave. Puno pomoći poduzetnicima mogu i moraju  pružiti razvojne agencije Dunea d.o.o. i Dura d.o.o.

 „Smatramo da Grad  i Županija imaju razvojne potencijale,  ali i niz infrastrukturnih problema, od prometa, preko vodoopskrbe i sustava odvodnje otpadnih voda, zaštite od poplava, poduzetničke infrastrukture do zbrinjavanja otpada.  Racionalizacija i reorganizacija lokalne i javne samouprave , edukacija, partnerstvo i umrežavanje poduzetnika i svih razvojnih subjekata put su do aktiviranja razvojnih potencijala,“ rekla je Vidučić, koja je ujedno i prva na listi HSLS za sabor u Dubrovačko – neretvanskoj županiji.

„Nedovoljno se radi na poticanju gospodarstva, da nemamo turizam,  vjerojatno bi izuzetno teško živjeli. Sustav je centraliziran, a  tko je bliže oltaru, bolje čuje misu,“ rekao je Ivančević te dodao da je sustav kao takav neodrživ te da HSLS to želi promijeniti.  Županijski HSLS-ovci  za razliku od mnogih  političkih stranaka javno su progovorili o takozvanim ‘bolnim rezovima’  koje je nužno provesti u Hrvatskoj za oporavak gospodarstva.

 „Županije su čisto utočište za političke trutove,  u kojima je 50 posto zaposlenika viška. Dvije trećine ljudi vezano je za državu,“ rekao je Ivančević te dodao kako je potrebno reducirati te troškove, smanjiti  administraciju i sve barijere na koje nailaze poduzetnici.  „To su iscrpljujući procesi, poduzetnici  žele ulagati, ali za dobivanje potrebnih dozvola čekaju po pet, šest godina,“ dodao je Ivančević.   „Bolnih rezova će biti.  Ako ih mi ne poduzmemo, napravit će ih netko drugi. Nije nam u interesu da nam se dogodi scenarij Grčke.  Ali onda više nećemo biti vlastite gazde.  Moramo ići prema učinkovitosti javne uprave, administracije i skidanju barijera za poduzetnike,“ zaključio je Ivančević.