Dana, 1.srpnja 2017., potpredsjednik HSLS-a, prof.dr.sc Miljenko Šimpraga, predsjednik HSLS Split i član predsjedništva stranke dipl.ing. Tonči Blažević, vijećnici HSLS-a u gradskim četvrtima Grada Zagreba mr.sc. Andreja Marcetić i Damir Perica te članica ogranak Gornja Dubrava Valentina Lucić nazočili su svećanosti povodom obilježavanja 130. godišnjice crkve Sv. Petra i Pavla u Donjoj Ravskoj, kod Prijedora u BiH.

Svećanost je zapoćela svetom misom na koju su stigle desetine bivših i sadašnjih stanovnika Donje Ravske te vjernici iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nizozemske. Zajedno s biskupom Franjom Komaricom koncelebrirali su – osim sadašnjeg župnika i prvi župnik ove župe, a sada župnik u Lištanima i livanjski dekan preč. Adolf Višaticki, zatim župnik iz Sanskog Mosta i dekan Bihaćkog dekanata fra Ivica Matić, te fra Drago Ljevar, rodom iz župe Sasina, a sada gvardijan kod Dubrovnika. Nazočne je najprije pozdravio aktualni župnik Ilija Piličić, a zatim se nazočnima obratio prvi ljubijski župnik, koji je kao mladomisnik bio poslan u župu koja se tada tek formirala. Biskup Franjo je izrazio svoju radost i čestitke nazočnima, a u prigodnoj propovijedi je podsjetio sve na potrebu ispitivanja vlastite savjesti, važnost vjerodostojnosti i zajedništva.

U nastavku svećanosti prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga je upoznao nazočne s dosadašnjim aktivnostima HSLS-a koje se odnose na: 1) obilježavanje stradavanja Hrvata u Briševu; 2) o međunarodnoj humanitarnoj akciji „Srce srcu“; 3) o izložbi fotografija na temu “Stradavanje žena u okolici Prijedora (BiH) u periodu 1992.-1995.” održanoj 8. ožujka u Zagrebu; 4) Okrugli stol na temu: “Budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini – Prijedor – primjer slučaja”, naglasivši kako su navedene aktivnosti provedene u  suradnji sa Udrugom logoraša Prijedor 92 te biskupom Franjom Komaricom,  vlč. Ilijom Piličićem, vlč. Markom Vidovićem, gospodinom Mirsadom  Duratovićem, uz značajnu pomoć naše članice Valentine Lucić.

HSLS je uz stipendije za školovanje Hrvata u BiH osigurao i 7-dnevno ljetovanje za naše mlade stipendiste na Jadranu te donaciju za školski pribor za učenike osnovne škole u Ljubiji za šk. god. 2017/18. Također, u suradnji sa vlč. Markom Vidovićem te Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH  na jesen se planira započeti ciklus edukacija/okruglih stolova s temom mogućnosti apliciranja na natječaje / javne pozive Ureda te mogućnosti stipendiranja za školovanje.

Uz delegaciju HSLS-a na svećanosti su bili prisutni i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Žana Ćorić i Ivan Zeba.

Nakon završetka svećanosti u Donjoj Ravskoj, delegacija iz Republike Hrvatske se uputila u Gornju Ravsku, gdje su obišli mjesta masovnih grobnica, mjesto na kojem je ubijen vlč. Ivan Grgić, te posjetili crkvu sv.Ivana Krstitelja i spomen sobu vlč.Ivanu Grgiću, gdje su položili vijenac.  Domaćin ovog dijala posjeta bio je zamjenik predsjednika Savjeta MZ Gornja Ravska Ivan Begić. U MZ Gornja Ravska održan radni sastanak na kojem je sudjelovao i gospodin Janko Milojica, predsjednik Savjeta MZ Gornja Ravska. Razgovarano je o projektima koje je ova mjesna zajednica aplicirala prema Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH posredstvom Grada, te mogućnosti dalje suradnje na raznim drugim projektima i aktivnostima.

Delegacija je na kraju posjetila i 104 godine staru gospdođu Barbaru Iveljić za koju će se nastojati što je hitnije moguće rješenje budući da je starici neophodna svakodnevna skrb.