ivancevic viducicPrije izgradnje Pelješkog mosta  HSLS nudi konkretno rješenje za  povezivanje krajnjeg juga s ostatkom Hrvatske, a SDP je preuzeo naš prijedlog, poručili su HSLS-ovci  na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali  Ljiljana Vidučić  i Vicko Ivančević.

Uvođenje trajektne linije Komarna – Pelješac smanjilo bi gužve i gubitak vremena na graničnim prijelazima, a vožnja na toj relaciji  trajala bi oko 15 minuta. Trajekti bi se izgradili u hrvatskim brodogradilištima što bi također doprinijelo gospodarstvu, a u to bi se uložilo oko pet do šest milijuna eura, dok bi cjelogodišnji iznos za potrošnju goriva bio do četiri milijuna eura. Ti su iznosi neusporedivi s kamatama koje za Pelješki most iznose do 25 milijuna eura godišnje. Trajekt bi isplovljavao i uplovljavao svakih 15 minuta. Time bi se također pridonijelo rješenju problema u turističkom gospodarstvu. 

 „Hrvatska mora biti cjelovita, zbog čega apsolutno podržavamo izgradnju Pelješkog mosta.  Ali potrebno je pametno promišljanje tog problema i kako je moguće doći do tog cilja. Zbog nedostatka financija do sada je tri puta odgođen rok izgradnje, a sad se već spominje i 2017. godina.  Zbog toga HSLS nudi konkretan prijedlog kako privremeno riješiti ovaj problem krajnjeg juga Hrvatske  dok se most konačno ne izgradi,“ rekao je  predsjednik Županijskog odbora HSLS-a Dubrovačko – neretvanske županije Vicko Ivančević. 

HSLS je svoj prijedlog objavio u Splitu na konferenciji za novinare 19. kolovoza, no naknadno je SDP priopćenjem za javnost predložio isti prijedlog kao svoje rješenje problema, pa su se iz HSLS-a odlučili dodatno očitovati o svojim prijedlozima radi potpunog i pravovremenog informiranja javnosti. 

“Svjesni smo da nam most treba, ali isto tako znamo da je Hrvatska u krizi i da je teško naći 350 milijuna eura za igradnju mosta. Mi također predlažemo da se razmisli o mogućnostima javno-privatnog partnerstva, ili raspisivanju međunarodng natječaja za koncesiju. Pozivamo vlast da se ne otvaraju radovi svake godine prije izbora, nego da se pronađe konkretan način kako financirati izgradnju mosta, koji nam definitivno treba i HSLS podržava njegovu izgradnju,” rekla je Ljiljana Vidučić.

Na pitanje kako iz vladajućeg HDZ-a gledaju na njihov prijedlog, Vidučić je je rekla kako smatra da premijerka otvara radove na mostu s nekih 100 milijuna kuna, što vjerojatno  više služi u predizborne svrhe, nego išta drugo. “Drago nam je da SDP podržava naš prijedlog, a voljeli bismo da u konačnici prihvate i naš stav da nam most zaista treba”, rekla je Vidučić dok je Ivančević dodao kako je prva ideja o mostu potekla upravo od SDP-a.