Hrvatski politički centar održao je 13. ožujka 2014. prvu od tri otvorene tribine, koje će se nastaviti i sljedeća dva četvrtka, na kojima su HSLS Nacionalni forum zajedno ponudili rješenja za ključna pitanja vezana uz položaj Hrvatske unutar EU i njezinu budućnost. Današnjom otvorenom tribinom „Hrvatska snažnih regija i EU fondovi“ ukazali su na važnost organizacije i spremnost državnih tijela radi uspješnog privlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se osigurao ravnomjerni razvoj svih dijelova zemlje.

Članovima HSLS-a i Nacionalnog foruma , te zainteresiranim građanima, stručnjacima i predstavnicima drugih grupacija i udruga, govorili su predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrići europologinja Renata Šeperić Petak.

Članica predsjedništva HSLS-a i stručnjakinja za europska pitanja i EU fondove Renata Šeperić Petak u svojem je izlaganju ponudila stajališta i odgovore na aktualna pitanja položaja Hrvatske unutar Europske unije, posebice u svjetlu dosadašnjih iskustava u povlačenju sredstava iz fondova. Poseban naglasak stavljen je na što skoriju potrebu prilagodbe regionalnog preustroja Hrvatske kako bismo bili što bliži europskim standardima i osigurali brži i ravnomjerniji razvoj svih krajeva zemlje. Ozbiljan problem u budućnosti bit će i nedostatak dugoročnijih planova.

 „Temelj za uspješniju budućnost bit će i stvaranje sedmogodišnjih planova razvoja zemlje, što mi sada nažalost nemamo „ – istaknula je Renata Šeperić Petak i dodala; „ Isto tako moramo njegovati duh partnerstva koji je u svim projektima najbolji oblik i jamac uspjeha u budućnosti, a ne manje važno pitanje bit će i sustavno nadziranje korištenja financijskih sredstava, te procjena učinaka za projekata koji bi trebali osiguravati ravnomjerniji regionalni razvoj Hrvatske“.

Predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić je rekao; „Putem ovih tribina Nacionalni forum i HSLS žele što bolje upoznati građane Hrvatske s brojnim mogućnostima i prilikama koje Europska unija nudi. Ono što posebno želim naglasiti jest da je Hrvatskoj potreban drugačiji teritorijalni ustroj, s puno manjim brojem gradova i općina, bez sadašnjih županija, ali s pet povijesno utemeljenih regija koje bi u budućnosti imali veći stupanj samostalnosti, ali i odgovornosti za kvalitetan život građana. Bez takvog brzog preustroja Hrvatska neće imati razvojne budućnosti“.

„Struka mora biti ispred politike, a ovim tribinama želimo javnosti pokazati kako se time vodi i hrvatski politički centar, partnerstvo NF i HSLS-a. Kada bismo to primijenili u društvu tada bismo i lakše izlazili iz krize. Kao politički odgovorni partneri i ljudi koji imaju viziju budućnosti zemlje, pozivamo sve stranke na politički konsenzus oko regionalizacije Hrvatske s ciljem ravnomjernog razvoja budućih regija.“; izjavio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

Sljedeća otvorena tribina HSLS-a Nacionalnog foruma o europskim temama bit će u četvrtak, 20. ožujka 2014. godine u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu u 10,30 sati.