hsls-forum-bjelovar-01GO HSLS-a grada Bjelovara organizirao je u subotu, 13. lipnja 2015. godine s početkom u 09.30 sati u Hotelu Central, ekonomski forum na temu “Gospodarski potencijali Grada Bjelovara”.

„Svjesni smo današnje teške situacije i krize koja je pogodila hrvatsko gospodarstvo, a nažalost nije zaobišla niti bjelovarsko gospodarstvo. Upravo iz navedenog razloga odlučili smo pozvati relevantne hrvatske stručnjake iz područja ekonomije i gospodarstva, obrazovanja, predstavnike velikih investitora koji bi nam ponudili svoja viđenja rješenja izlaska iz krize s posebnim osvrtom na rješavanje problema bjelovarskih poduzetnika i obrtnika. Pozvali smo i sve sadašnje i bivše bjelovarske gradonačelnike i župane, ugledne poduzetnike i obrtnike s područja Grada Bjelovara s namjerom da sudjeluju u raspravi i svojim iskustvom doprinesu uspješnosti našeg Foruma, jer cilj nam je svima isti, neovisno o političkim i svjetonazorskim razlikama – unaprijediti bjelovarsko gospodarstvo i podignuti standard života u Bjelovaru.”poručuje Dario Hrebak, predsjednik GO HSLS-a Bjelovar.

Svaki od predavača predstavio je svoje ideje i prijedloge o unapređenju lokalnog(ali i državnog) gospodarstva:

Josip Budimir (član uprave Franck d.d., gospodarski strateg HSLS-a) govorio je o ekonomskim i reformskim aktivnostima koje je potrebno provesti za podizanje konkurentnosti Hrvatskog gospodarstva uz osvrt na razvojne potencijale bjelovarskog gospodarstva. Naglasio je da i Bjelovar pati od svih bolesti kao i cijela Republika Hrvatska, a to su visoka stopa nezaposlenosti i nedovoljno izvoza. Bjelovarski kraj treba se orijentirati na poljoprivredu, prerađivačku industriju, poticajima nagrađivati one najbolje, a ne slati na „dopunsku nastavu” one slabije.

Vladimir Ferdelji (CROMA) pojasnio je svoj master plan revitalizacije hrvatskog gospodarstva uz osvrt na gospodarstvo Bjelovara. Istaknuo je da u osnovi izlaska iz krize leži promjena doktrine, odnosno ona se mora odnositi na proizvodnji – drvna industrija, metalurgija… Najbitnije točke odnose se na promjene monetarne i fiskalne politike (veći broj poreznih obveznika, a manji broj poreza, smislena fiskalna politika), preustroj administracije i regionalni preustroj te politokracija i nepotizam koji je dosadašnjim vladajućim strukturama u državi omogućavao da državna poduzeća shvaćaju kao priliku za uhljebljivanje svojih kadrova.

Ivan Kusalić (prokurist projekta „Golf na Srđu”) obrazložio je kako privući strane investicije – prepreke i prednosti. Prvi korak bio bi zapitati se što ja kao politički čelnik mogu napraviti za poduzetnike mog kraja aludirajući na to da bi lokalni čelnici trebali poticati poduzetništvo. To se može učiniti rješavanjem problema prostornog plana i imovinsko-pravnih odnosa, problema komunalnih doprinosa i komunalne naknade od strane lokalne samouprave i generalno mijenjati stav prema poduzetnicima,odn brendirati svoju sredinu i biti proaktivan.

Prof.dr.sc. Miljenko Šimpraga (prorektor Sveučilišta u Zagrebu – Obrazovanje, inovacije, transfer tehnologija) priliku za Bjelovar,ali i ostatak države, vidi u suradnji sveučilišta i malih i srednjih poduzetnika uz pokretanje programa akademskog samozapošljavanja. Spoj inovacija,istraživanja i razvoja doprinosi otvaranju novih radnih mjesta.

Dr.sc. Miljenko Ernoić (Razvojna agencija Sjever) govorio je o značaju OPG-a u lokalnoj proizvodnji hrane objašnjavao je kako je upravo OPG srce za razvoj i sam temelj poljoprivrede, a najvažnije za jednu državu je prehrambena neovisnost.

Renata Šeperić Petak (stručnjak za EU fondove) svojom prezentacijom pojasnila je kako EU fondovi mogu promijeniti hrvatske gradove, ali i naglasila da to nisu donacije već investicije. Naši lokalni čelnici trebaju shvatiti da nije dovoljno napravljeno, da nam nitko neće ništa pokloniti i da samo u suradnji s ministarstvima i stručnjacima mogu pripremiti veći broj projekata.

Petar Lovrić (predstavnik HUP-a) spretno je formulirao da će Hrvatska biti osuđena na uspjeh kada poduzetnici neće trošiti previše vremena na razne prepreke koje im postavlja državna i lokalna vlast i kada se riješi pravna nesigurnost. Lokalna zajednica najbolje poznaje svoje resurse i zato bi trebalo razmišljati o poticanju strukovnog obrazovanja koje je temelj poduzetništva, a na taj način riješili bi se i demografski problemi s kojima se suočavamo.

Adrian Stef (ALDE grupa Europskog parlamenta, član Vijeća regija i predsjednik Skupštine regije Satu Mar iz Rumunjske) osvrnuo se situaciju u svojoj regiji i kako se rumunjski poduzetnici snalaze u ovoj krizi te objasnio kako funkcionira Odbor regija čiji je član.

hsls-forum-bjelovar-08

hsls-forum-bjelovar-05