samobor ciscenje zemberak
Liberali samoborskog HSLS-a predvođeni predsjednicom ogranka i potpredsjednicom HSLS-a, dr Lindom Rossini Gajšak i gradskim vijećnicima organizirali su u nedjelju, 10. lipnja akciju čišćenja divljeg deponija u Stojdragi na Žumberku. U akciji je očišćen dio padine na kojoj se nalazi divlji deponij i iz koje su uklonjeni odbačeni predmeti sitnijeg i krupnijeg komunalnog otpada kojeg su aktivisti uklonili i sortirali.

Ovom akcijom samoborski liberali su htjeli apelirati na sve da čuvaju okoliš Žumberka, bisera ne samo Samobora i Hrvatske nego i Europe, potaknuti pojedince, udruge ali i ogranke političkih stranaka da također daju svoj doprinos akciji čišćenja istaknuvši doprinos ekoloških društava koja uspješno redovito provode akcije čišćenja na Žumberku. Uz čisti i zdravi okoliš, koji bi se trebao izjednačiti ali i nadmašiti tzv. ne-samoborski dio Žumberka, važno je podignuvši kvalitetu života zadržati postojeće stanovništvo podizanjem standarda zdravstvene zaštite, stvaranjem uvjeta za poticaje inicijative lokalnog stanovništva u ekološkoj proizvodnji i turizmu ali i dostupnost osnovnih uvjeta za život – posebno opskrbu vode.

Naime, odredbama novog Zakona  koje će  stupiti na snagu 1. siječnja 2013. godine djelatnost vodooprskbe i odvodnje morati će se izdvojiti iz komunalnih poduzeća. U Samoboru to pitanje dodatno komplicira činjenica da je Vodoopskrba i odvodnja Grada Zagreba od 1989. preuzela upravljanje vodoopskrbnim sustavom na području Samobora i  tada i počeli značajniji problemi, koji traju do danas. Samoborska gradska uprava ima probleme sa Zagrebačkim holdingom (pod koji potpada Vodoopskrba i odvodnja) zbog nerealiziranih projekata na samoborskom području. Samo iz naknade za razvoj godišnje se prikupi oko 2,5 milijuna kuna. S druge strane, Holding ne želi preuzeti ni već izgrađene objekte, kao što je Žumberački vodovod i lokalni vodovodi. Samoborski HSLS će ovu problematiku dodatno potaknuti kroz zalaganja gradskih zastupnika HSLS-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba predvođenima predsjednikom HSLS-a, Darinkom Kosorom.